Reuters
StoryEditor

Nikdy nechcel byť miliardárom, a tak všetok majetok rozdal. A Buffett ho za to obdivuje

25.06.2014, 11:24
Autor:
dlmdlmslsl
Chuck Feeney chce pred smrťou rozdať svoj majetok. Už daroval viac ako sedem miliárd dolárov.

Mal majetok vo výške 7,9 miliardy dolárov. Teraz má na účte ledva dva milióny. A napriek tomu je životným vzorom pre Billa Gatesa či Warrena Buffetta. Chuck Feeney nie je bývalým miliardárom preto, že by urobil zlé investičné rozhodnutie, či prešľap. Svoje peniaze už roky dáva na charitu.

O cigaretách a alkohole

Chuck Feeney nikdy nechcel byť miliardárom, a napriek jeho úsiliu sa mu to podarilo. Teraz robí nadčasy, aby sa svojich peňazí zbavil. A darí sa mu to. Jeho peniaze už pomohli mnohým veľkým projektom, dokonca si pripísal zásluhu na ukončení konfliktu v Severnom Írsku. Ako ale Feeney prišiel k toľkým peniazom?

Chuck Feeney sa narodil v New Jersey do chudobnej rodiny. V tom čase totiž naplno zúrila veľká recesia. Mladý Feeney sa preto pridal do armády a bojoval v kórejskej vojne. Počas služby v armáde sa veľa nacestoval, tak si povedal, že túto slutočnosť využije. Začal prevážať a predávať cigarety a alkohol námorníkom v prístavoch.

Bol úspešný, pretože ho mohol distribuovať bez dane. Neskôr si spolu s priateľom Bobom Millerom založil obchodnú firmu Duty Free Shoppers, ktorá predávala rozličný tovar od áut až po parfémy a šperky.

Samozrejme, bez dane. Námorníci mu totiž vozili tovar, ktorý bol ešte iba určený na preclenie. Ak sa vám zdá, že ste už niečo podobné videli, napríklad na letisku, nemýlite sa. Chuck Feeney patrí k otcom takzvaných duty-free obchodov. Biznis sa utešene rozrastal najmä po druhej svetovej vojne, kedy po svete začalo prúdiť oveľa viac turistov, ktorí boli ochotní míňať svoje peniaze.

Feeney si nechával analytickými tímom vypracovávať plán destinácií, ktoré čaká turistický boom. A tam potom postavil obchod. Už v polovici šesťdesiatych rokov sa stal miliardárom, hoci sa o tom nevedelo.

Odhalenie

V roku 1977 odhadol americký magazín Forbes Feeneyho majetok na 12 miliárd dolárov a objavil sa na titulke ako nováčik v klube deviatich núl na účte. Forbes však urobil chybu, jeho majetok bol oveľa vyšší.

V polovici osemdesiatych rokov sa objavil „James Bond filantropie,“ ako napísal spomínaný magazín. Záhadný boháč daroval na rôzne projekty milióny dolárov. Dlho však nikto nevedel prísť na to, od koho peniaze sú. Nadácie, ktoré peniaze dostávali, samy netušili, kto je ich dobrým anjelom.

A tie, ktoré vedeli, boli zaviazané mlčanlivosťou. „Musel som presvedčiť celé predstavenstvo, že peniaze sú čisté a že ich nedarovala napríklad mafia. A bolo to naozaj ťažké,“ povedal Frank Rhodes, bývalý prezident Cornellovej univerzity pre Forbes.

Identitu neznámeho darcu odhalil až Forbes nekedy na konci osemdesiatych rokov. Feeney svoju štedrosť skrýval asi päť rokov a to veľmi dôkladne. Za ten čas poskytol veľa rozhovorov a ani v jednom nenaznačil, že rozdáva peniaze. „Ľudia sa ma často pýtajú, čo ma naozaj teší. Je to jednoduché. Som šťastný, keď pomáham ľuďom. A nešťastný, keď nepomáham,“ povedal neskôr Forbesu.

Nie je koniec

Feeneyho nadácia Atlantic Philantropies už rozdala viac ako sedem miliárd dolárov na vzdelávanie, vedu, zdravotnú starostlivosť a ľudské práva v USA, Austrálii, Vietname, Južnej Afrike a Írsku. A pritom nejde o malé sumy- nadácia dáva „veľké peniaze na veľké problémy“. Či už je to zaistenie mieru v Severnom Írsku, modernizácia zdravotníctva vo vojnou zničenom Vietname, či premena zanedbaného Rooseveltovho ostrova na technologickú základňu.

Feeney nie je trochár, hľadá kauzy a problémy, ktoré si vyžadujú veľké zásahy a majú celosvetový dopad. „Chuck Feeney je pre mňa životným vzorom a skvelým príkladom toho, ako sa dá pomáhať ostatným ešte počas života,“ povedal o ňom Bill Gates.

Feeney tak patrí k najväčším filantropom v dejinách. A sám žije tak, aby bol príkladom pre ostatných. Nosí lacné hodinky a lacné oblečenie, dokonca chodí vlakom a nie súkromným lietadlom ako iní miliardári. A ako sám tvrdí, s rozdávaním peňazí neskončil. Nulu na účte chce mať v roku 2020.

01 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 02 - Modified: 2023-04-22 11:22:54 - Feat.: - Title: Hodnota majetku ruských miliardárov za posledný rok výrazne stúpla, je ich viac ako pred rokom 03 - Modified: 2023-04-05 12:02:05 - Feat.: - Title: Najbohatší magnát v profesionálnom športe? Bývalého šéfa Microsoftu predbehol neznámy Ind 04 - Modified: 2023-03-14 11:32:22 - Feat.: - Title: Vínna pivnica, heliport či sála pre 50-členný orchester. Takto vyzerajú najluxusnejšie jachty na svete 05 - Modified: 2023-03-10 11:53:15 - Feat.: - Title: Protesty, zmena názvu a teraz najväčší obchod v histórii športu? Tím z Washingtonu chce i Bezos
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:55