StoryEditor

Plánujete dlhodobé portfólio? Výber si dobre zhodnoťte (komentár dňa)

26.01.2016, 23:00

Podielové fondy sú dnes stále častejšou alternatívou najmä bankových klientov, ktorým prepážkový zamestnanci odporučia fond ako alternatívu k nič neprinášajúcemu bankovévu vkladu.  Podielové fondy sú síce jedna z kategórií použiteľných pri stavbe dlhodobého portfólia, no ja osobne s nimi mám dva základné problémy.

Prvý sa týka výšky poplatkov. Fondy sú pomerne drahé pri vstupe. Platí sa tu dosť drahá distribúcia, ktorú robia väčšinou nezávislí predajcovia. Výška vstupných poplatkov môže dosiahnuť i päť percent vkladu. Ďalej sú to poplatky za správu, ktoré dosahujú do 1,5 percenta a niektoré fondy si účtujú i poplatky za výstup z fondu.

Celkovú cenu za možnosť investovať do fondu považujem preto za príliš vysokú latku, ktorú musí výnos fondu prekonať, aby bola investícia v pluse. A keď dá fond zápornú výkonnosť a manažment si poplatky tak či tak naúčtuje, investor je v mínuse. Nepovažujem to za celkom fér.

Druhou výhradou je transparentnosť investovania do fondov. Hoci má podielový fond svoj status hovoriaci o tom, do čoho môže investovať, investor sa to dozvedá až s odstupom jedného mesiaca zo správy portfólio manažéra o minulomesačnom hospodárení. V čase, keď sa správa dostane k investorovi, už to celé nemusí byť pravda. Fond totiž môže urobiť nové rozhodnutia, ktoré sa odzrkadlia až v ďalšej správe.  Investor teda nemá možnosť reagovať na vývoj trhu a dokupovať alebo predávať. Len ticho verí v správnosť rozhodnutí portfólio manažéra, čo je celkom nepríjemné.

Okrem toho, ak sa rozhodne investor z fondu vystúpiť alebo naopak zvýšiť svoj podiel, robí to za cenu, ktorú vopred nepozná. Omeškanie medzi zadaním príkazu a jeho realizáciou je najmenej pol alebo i celý deň. Pre investorov to podľa mňa nie je komfortné a v dnešnej dobe on-line obchodovania to považujem za archaizmus.

Argumentom hovoriacim v prospech podielových fondov je mix veľkého spektra aktív. No aj tu nie je situácia jednoznačná. Podľa mňa sú pre takýchto investorov vhodnejšou alternatívou fondy ETF. Tie podobne ako podielové fondy obsiahnu veľkú časť trhu, no nie sú aktívne manažérsky riadené, takže poplatky sú pri nich oveľa nižšie. Kopírujú v podstate burzové indexy. Zriaďovacie náklady sú v desatinách percent a okrem toho sa kupujú a predávajú on-line za živú cenu. Takže investori majú vždy možnosť reagovať na vývoj trhu.

V každom okamihu som pri ETF schopný kontrolovať si hodnotu svojho portfólia, som schopný prikupovať alebo predávať. Nie som tak závislý na niekom, kto mi požiadavku nejako s časovým oneskorením sprocesuje. Kúpou dvoch, troch ETF s rôznym zameraním si navyše dokážem zabezpečiť diverzifikovanosť portfólia podobnému podielovému fondu.

ETF fondy sú teda podľa mňa výhodnejšie ako podielové fondy. Zoberte si klienta, ktorý nemá skúsenosti s investovaním a je zvyknutý na bankové vklady s úrokom niekde medzi nulou a dvomi percentami. Ak sa rozhodne prejsť do podielového fondu zaplatí niekoľko percentný vstupný poplatok, už v tej chvíli svoj budúci výnos na najbližší rok zredukuje na hodnotu blízku bankovému depozitu. Vychádzam tu z priemeru. Sú samozrejme i fondy s výnosom niekoľko desiatok percent. Staviť na ne je však viac menej otázkou šťastia.

Na druhej strane ETF sa dá kúpiť za 0,1 percenta. Takže nie je treba čakať minimálne rok na pokrytie vstupných nákladov.

Prostredníctvom ETF je napríklad možné shortovať podkladové aktívum, čo pri podielových fondoch možné nie. Ak ste napríklad presvedčený, že dlhopisový trh bude klesať, môžete si kúpiť dlhopisový index, ale v podobe short ETF. Zarábate teda na poklese indexu, čo pri podielových fondoch možné nie je.

Klientom, ktorí dostanú ponuku investovať do podielového fondu, teda radím takto: pozrite sa na štruktúru fondu a ak vás portfólio zaujme a viete sa s ním stotožniť, hľadajte možnosť namiešať si vlastné podobné portfólio ale lacnejšie, flexibilnejšie a transparentnejšie.

Ak teda niekto tvrdí, že iná alternatíva ako podielový fond nie je, nepovažujem to za fér. Zoberme si krízové roky 2000 alebo 2008. Klienti na podielových fondoch utrpeli straty desiatok percent. Príčinou je, že sa to dozvedeli vždy so značným oneskorením, keď už nemohli z obchodu vystúpiť. Hoci je fond manažovaný správcom a spravidla predávaný finančným agentom, nikto vtedy investorom nedal vedieť, že trh padá a je treba s tým niečo robiť. Toto sa proste nerobí. Preto odporúčam klientom držať opraty svojich investícií vo vlastný rukách.

01 - Modified: 2008-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hantuchová má šancu v Austrálii na najlepšiu osmičku sveta
01 - Modified: 2024-01-16 11:13:49 - Feat.: - Title: Chcete mať viac peňazí na penzii? Investovanie do ETF fondov prináša nízke poplatky, tvrdí expert 02 - Modified: 2023-12-30 10:00:00 - Feat.: - Title: Ak chcete niekam vložiť peniaze, poraďte sa s finančným sprostredkovateľom. Môžete totiž o ne prísť 03 - Modified: 2023-11-08 14:30:00 - Feat.: - Title: Oplatí sa investovať do fondov? Najmä mladým ľuďom do 35 rokov, tvrdí expert pre HN 04 - Modified: 2023-10-11 18:00:00 - Feat.: - Title: Existuje vôbec niečo také ako inteligentné peniaze? 05 - Modified: 2023-06-02 08:09:01 - Feat.: - Title: Mnoho podnikateľov efektívne nechráni svoj majetok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:48