StoryEditor

Kde sú peniaze z kvantitatívneho uvoľňovania...

23.02.2016, 23:00

Súkromný kapitál od začiatku tohto roka stále viac a viac hľadá útočisko v USA, konkrétne v americkom dlhu. Výnos 10-ročných vládnych dlhopisov od začiatku roka rapídne klesal a zdá sa, že tak skoro support nenájde. Investori nemajú radi výrazné vstupy vlády a centrálnych bánk do finančného trhu, pričom v poslednom období ich bolo viac ako dosť.

Zvyšovanie sadzieb v USA, fakt, že existuje QE v Európe a aktuálne sa chystá jeho zvýšenie, čínske problémy finančného trhu a následné odvolanie šéfa regulatórneho finančného úradu v Číne. Berúc tieto fakty do úvahy, investori znižujú expozíciu voči rizikovým aktívam, čo spôsobuje dokonca záporné výnosy na niektorých vládnych dlhopisoch, viac ako 14-percentný nárast zlata YTD a 5,6-percentný pokles indexu S&P 500, taktiež YTD.

Opatrnosť investorov vidno aj na stále sa znižujúcej obrátkovosti peňazí. Stále menej a menej peňazí sa točí v ekonomike, hoci cez kvantitatívne uvoľňovania po celom svete sa do nej napumpovali bilióny a bilióny USD. Momentálne nachádzajú útočisko v dlhopisovom trhu, sťahujúc výnosy nižšie a nižšie. Nožnice medzi výnosmi dlhopisov s kratšou a dlhšou splatnosťou sa zatvárajú, čo indikuje nezdravý vývoj, keď peniaze v neskoršej budúcnosti (10-ročné dlhopisy) sú lacnejšie ako peniaze v skoršej budúcnosti (3-ročné dlhopisy). Aktuálne preto sledujeme kroky centrálnych bankárov a ich smerovania ohľadom menovej politiky, ktoré budú ovplyvňovať ďalšie smerovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:24