StoryEditor

Svitanie pre Bitcoin (komentár dňa)

27.02.2016, 23:00

Poslednou dobou sa mohlo zdať dianie okolo kryptomien nemastné neslané. Aavšak posledné dva týždne to zmenili. Hlavnou udalosťou bola diskusia v rámci Bitcoinu a o jeho smerovaní do budúcnosti, s čím súvisí aj nedávny odchod jedného z hlavných developerovMikeHearna. Ďalšími udalosťami boli rôzne vyjadrenie na adresu kryptomien, ako aj činnosť spojená s ich využitím.

Vyzerá to tak, že v Bitcoin komunite svitá na lepšie časy. Vývojári v komunite sa dlhú dobu nevedeli rozhodnúť, ako bude Bitcoin pokračovať. To sa zmenilo, a vývojári sa konečne rozhodli pre jedno z riešení. Prvým bolo, že ostane nezmenený a bude sa používať ako rezervná mena. V druhom prípade, by mal slúžiť ako prostriedok na transakcie a platby. A tu už je potrebná zmena. Presnejšie, zväčšenie bloku, do ktorého balia „ťažiari“ samotné transakcie. Dôvod je ten, že Bitcoin pri súčasnom nastavení nebude stíhať toľko transakcií pri súčasnej kapacite bloku. Vývojári sa zhodli na tom, že v apríli tohto roku vydajú upgrade. Ten bude voľne stiahnuteľný a v princípe zvýši kapacitu bloku. Rovnako sa zhodli, že v júli roku 2017 vydajú ďalší upgrade, avšak tento už budú musieť stiahnuť všetci. Tým pádom sa zvýši veľkosť blokov úplne celého systému. Uvidíme, aký to bude mať dopad, keďže niektorým vývojárom sa táto myšlienka stále nepáči. Na strane druhej Mike Hearn by bol pravdepodobne spokojný, pretože on chcel zvýšiť kapacitu bloku a nasmerovať Bitcoin do „transakčnej“ budúcnosti.

Zmiešaná správa prichádza z Číny. Tam sa guvernér centrálnej banky Zhou Xiaochuan síce vyjadril pozitívne o kryptomenách, ale pravdepodobne im celkom neporozumel. Čínska centrálna banka má záujem v krajine zaviesť kryptomenu. Avšak kryptomenu, ktorá nebude decentralizovaná ako Bitcoin. Centrálna banka by ju mala kompletne pod kontrolou, avšak sľubuje si od nej jednoduchšiu obsluhu a nižšie transakčné náklady. Rovnako aj vyššiu ochranu pred praním špinavých peňazí. Z tohto úmyslu vyplýva, že by to nebola kryptomena, ale bežne používaná mena, ktorá by neexistovala v hotovostnej forme.

Podobne zmiešaná správa prichádza aj z Ruska. Potom čo sa poradca Vladimíra Putina vyjadril radikálne proti Bitcoinu a považuje ho za nebezpečenstvo, prišlo úplne odlišné vyjadrenie z centrálnej banky. Podpredsedkyňa Olga Skorobogatova sa vyjadrila, že komerčné banky by mali v najbližších dvoch rokoch očakávať vplyv zo strany technológie Blockchainu. Očakáva v roku 2017-2018 reálne príklady využitia technológie Blockchain v bankovom systéme. Otázne je, či bude môcť tento systém fungovať aj bez tokenu, teda kryptomeny, pretože Bitcoin vôbec nespomenula.

Naopak pozitívnejšie sú z Ukrajiny a z Austrálie. V prípade Ukrajiny niekoľko významných osobností z vlády podpísalo memorandum o spolupráci so start-upmi z oblasti kryptomien. Konkrétne sa dohodli na tom, že budú používať Ethereum – konkurenčná kryptomena Bitcoinu. Blockchainna ktorom stojí Ethereum, má viacero odlišností oproti Bitcoinu. V tomto prípade hlavne hrá rolu, že Ethereum rýchlejšie spracúva transakcie. Tento systém by sa mal v budúcnosti využívať na voľby a prípadné referendá, aby sa celý systém stal viac transparentným.

V Austrálii má niečo podobné v úmysle strana Flux, avšak v inej forme. V prípade, že by strana mala politikov v parlamente, voliči by mohli pomocou tohto systému ovplyvňovať ich rozhodnutia. Jednoducho by hlasovali cez tento systém, čím by vyjadrili svoj názor. Následne by politici strany Flux na základe týchto výsledkov rozhodovali v samotnom parlamente. V tomto prípade sa diskutuje o Bitcoine a jeho systéme. Otázne je, či by takýto systém fungoval a skutočne by ľudský faktor nehral rolu.

Z krajiny vychádzajúceho slnka rovnako veje pozitívny vietor. Tamojšia Agentúra pre Finančné služby chce revidovať legislatívu a dať kryptomenám status „virtuálnych mien“. Tým by zabili dve muchy jednou ranou, keďže sa v poslednej dobe vedie diskusia, ako zabrániť praniu špinavých peňazí v prípade kryptomien. Keď sa kryptomeny budú považovať za virtuálne meny, tak príslušné inštitúcie sa budú musieť registrovať v agentúre. Rovnako by sa Japonsko vyvarovalo možnej negatívnej udalosti, akou bol napríklad pád burzy Mt.Gox. Očakáva sa, že zákon sa príjme v prvom polroku 2016.

Martin Lindák

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:14