Maďarský premiér Viktor OrbánReuters
StoryEditor

Ronald Ižip pre FinWeb: Maďari vedia, ako riešiť problémy

10.03.2016, 23:00

Viktor Orbán rozhodne nepatrí medzi štandardných európskych politikov. Nech je akokoľvek kontroverzný, jedno sa mu musí uznať - vie ako riešiť problémy.

Nejde o stavbu plotov. Ide o postoj Maďarskej centrálnej banky. Nemyslíme jej nákupy stoviek tisíc nábojov a desiatok strelných zbraní na „zabezpečenie sa proti medzinárodným bezpečnostným rizikám“. Myslíme na jej ohlásenie podpory lokálneho kapitálového trhu s cieľom pomôcť domácej ekonomike.

Európa má totižto veľký problém – investičné zdroje pre európske firmy a podnikateľov takmer výhradne zabezpečujú komerčné banky. Ľudia síce majú našetrené významné sumy, no tie si ukladajú v bankách, a až samotné komerčné banky rozhodujú o tom, komu požičať a za akých podmienok.

Celý tento systém sa ukáže ako neefektívny v prípade, že sa bankový sektor dostane do problémov. Po prepuknutí veľkej finančnej krízy bolo zjavné, že banky naakumulovali veľké množstvo zlých úverov, proti ktorým sa musia zabezpečiť. A tak začali znižovať úroky na vklady a zvyšovať úroky na pôžičky.

S nulovou úrokovou sadzbou od ECB je zrejmé, že ľudia za svoje úspory nedostanú takmer žiadne úroky. Na druhej strane neistá ekonomická situácia núti banky k obozretnosti. Rýchlo a jednoducho vybaviť úver s dobrými podmienkami a nízkou úrokovou sadzbou je pre bežných podnikateľov prakticky nemožné.

Je ekonomickou tragédiou, keď existuje množstvo voľných peňazí, no neexistuje spôsob ich efektívnej alokácie k záujemcom o kapitál. Koľko ľudí by rado investovalo svoje našetrené zdroje priamo do firiem, ktoré sa im javia ako zaujímavé? Koľko firiem by rado získalo lacné dlhodobé peniaze na svoje investície?

Práve efektívny kapitálový trh (akciové burzy) sú hlavnou príčinou nadradenosti americkej ekonomiky nad celým svetom. V USA stačí mať dobrý projekt a o financie nie je núdza. V Európe, no najmä na Slovensku, musíte mať našetrené peniaze alebo veľké šťastie.

Veci sa u nás posúvajú dopredu, no iba slepačími krokmi. V Maďarsku sa však môžu posunúť oveľa rýchlejšie po ďalšom neštandardnom kroku vlády. Minulý november sa centrálna banka krajiny rozhodla, že kúpi väčšinový podiel na budapeštianskej burze. A pred pár dňami oznámila plán na podporu emisie nových titulov a pritiahnutie nových investorov.

Asi nebude náhoda, že budapeštiansky akciový index BUX za posledný rok vzrástol o neuveriteľných 60%. Cieľom vlády je, aby sa kapitalizácia burzy dostala až na úroveň 30% HDP krajiny. Ak sa to maďarskej vláde podarí, profitovať nebudú len súčasní investori a firmy – ale vytvorí sa prostredie na to, aby vznikol nový a efektívnejší kanál pre zabezpečenie rýchlejšieho a udržateľnejšieho ekonomického rastu.

Autor je analytik Trim Broker

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:45