StoryEditor

Draghiho ECB zavelila do zúfalého útoku

13.03.2016, 23:00

Štvrtok desiateho marca nám pripravil jedno z najväčších monetárnych prekvapení posledných mesiacov a zároveň aj tých najväčších optimistov musel zraziť na kolená – koniec eurokrízy je v nedohľadne.

Monetárna politika ECB sa v posledných rokoch uvoľnila ako po troch fajkách marockého hašišu. No vytúžená cenová inflácia, ktorá má spasiť európsku ekonomiku, sa nie a nie dostaviť. Navyše, od nového roka sa začal nepríjemne prepadať európsky akciový trh, nafúknutý doterajšími opatreniami. Ešte pred troma mesiacmi ECB na rok 2016 predpovedala eurozóne rast 1,7 percenta, teraz to prehodnotila na 1,4 percenta.
Ďalšie uvoľnenie sa preto predpokladalo. Ale to, čo predviedol Draghi vo štvrtok, prekvapilo väčšinu analytikov asi ako výsledok slovenských volieb. ECB začala útok na kvalitu eura hneď troma delovými ranami.

Prvou je ďalšie zníženie kľúčových úrokových sadzieb. Odteraz si banky budú môcť ukladať peniaze v ECB s penalizačným úrokom –0,4 percenta, požičiavať si v refinančných operáciách za 0 percent, teda za nič a v prípade potreby krátkodobej (nočnej) likvidity zaplatia úrok 0,25 percenta.
Väčším prekvapením bolo však rozšírenie kvantitatívneho uvoľňovania o celú tretinu. Národné centrálne banky tak budú od apríla kupovať každomesačne aktíva za 80 miliárd novovytvorených eur. A nielen to. Ešte v lete ECB zvoľnila pravidlá a umožnila nakupovať aj firemné dlhopisy podnikov so štátnym (spolu)vlastníctvom. V zime k oprávneným aktívam pridala aj niektoré dlhopisy vydávané regiónmi. Teraz tam zaradila rovno hocaké firemné dlhopisy s investičným ratingom. Manévrovací priestor sa jej do budúcna zúžil na šírku oka ihly. Nabudúce sa za nové peniaze možno budú nakupovať už aj zľavové kupóny na kozmetiku a dlžobné úpisy z dostihov a stávok.

Historické je najmä tretie opatrenie. ECB totiž spúšťa štyri programy dlhodobých refinančných operácií, TLTRO, alebo jednoducho ľudovo – pôžičiek pre banky. Majú splatnosť štyri roky a úroková miera „môže klesnúť až na úroveň úložkových úrokov“. To sú tie už spomínané, majú hodnotu –0,4 percenta. Áno, rozumiete tomu správne. ECB sa po prvý raz chystá bankám platiť za to, že si od nej požičajú peniaze. Toto je stav, ktorý by bol pred pár rokmi použiteľný možno v nejakej ekonomickej humoreske. Teraz ju píše sám život. Na otázku novinára, či ECB v prípade neúčinnosti nových opatrení zvažuje možnosť posielania peňazí občanom, teda takzvaných „helikoptérových peňazí“, Draghi odpovedal, že to považuje za „zaujímavý koncept“. A nesmial sa pri tom.
Trhy „správne“ reagovali presne 90 minút. Kurz voči doláru sa po počiatočnom prudkom prepade (centrálnymi bankármi želaný stav) pozviechal až nad pôvodnú úroveň. ECB už v praxi do ďalšieho útoku nič neostáva. Len naštartovať vrtuľníky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:14