Reuters
StoryEditor

Austrálčanom sa zapáčil Bitcoin. Čaká ho revolúcia (komentár)

29.03.2016, 09:42

Okrem Veľkej noci na konci marca, prichádza aj naše posledné marcové zhrnutie toho najdôležitejšieho medzi kryptomenami. Tentoraz prichádzali najdôležitejšie správy z Austrálie. Napriek tomu nezaostalo ani Nemecko, USA alebo dokonca Nigéria. Rovnako máme aj správu, ktorá prispeje k jednoduchšiemu používaniu kryptomien.

U protinožcov je Bitcoin v obľube. Vláda začala preberať návrh zákona, ktorý by Bitcoin považoval za menu. Dôvodom je, že čím viac používateľov klope na dvere vlády. Používatelia upozorňujú na dvojité zdanenie, keď používate Bitcoin. Bitcoin musíte zameniť čo znemená, že platíte daň za výmenu a neskôr zase platíte rovnako daň za tovar. To by sa malo zmeniť. V súvislosti s návrhom rokuje vláda s Bitcoin komunitou aj o lepšej kontrole digitálnych mien. Konkrétne o určitej forme regulácie, ktorá by bránila napríklad praniu špinavých peňazí.

V súvislosti s Austráliou sa písalo aj o novom potenciálnom využití Blockachainu. Konkrétne Austrálska prepravná spoločnosť, vlastnená štátom, vidí v tejto technológii potenciál pre svoje podnikanie. Spoločnosť vidí možné využitie v rámci identifikácie spotrebiteľov. Riaditeľ spoločnosti sa vyjadril, že vidí možné využitie aj v iných službách, ako len vo finančnom sektore. Podobne hľadá využitie v tejto oblasti aj Austrálska burza. Tá by použitím Blockchainu zlepšila identifikáciu a bezpečnosť svojich používateľov. Ako? Blochchain je decentralizovaný a nedajú sa narušiť alebo pozmeniť jeho záznamy. Problémom je, či sa tak nakoniec stane, keďže súčasného riaditeľa, ktorý presadzoval inovácie a Blockchain, odvolali.

Zaujímavé je aj dianie v Nemecku. Nemecký magazín T3n zaviedol pre svojich zamestnancov vyplácanie mzdy v Bitcoinoch. Minimálna čiastka je v hodnote 20€. Avšak každý zamestnanec má možnosť požiadať o väčšiu časť mzdy, ktorá bude vyplácaná v Bitcoinoch. Táto možnosť je pre zamestnancov zaujímavá, keďže Bitcoin sa zatiaľ v Nemecku nezdaňuje. Žeby to bola inšpirácia aj pre iné krajiny?

Správou z technologického súdka bolo pridanie kryptomeny Emercoin do služby LoadDebitCard. Táto služba umožňuje vašu debetnú kartu synchronizovať s vašim kryptomenovým účtom. Konkrétne, môžete napríklad pripojiť Bitcoin účet ku svojej karte. Táto služba vám neskôr bude prevádzať peniaze do eur alebo dolárov na základe aktuálneho výmenného kurzu. Samozrejme zaplatíte aj nejaký poplatok. Služba tak v súčasnosti umožňuje integráciu viac ako 40 kryptomien.

Podobná integrácia sa deje aj v USA v rámci služby United Services Automobile Association (USAA). Táto služba poskytuje vojakom finančné služby, ako bankové, investičné alebo poistné služby. Všetci používatelia si tak môžu pridať svoj Bitcoin účet, aby mohli sledovať svoj stav účtu alebo investície cez ich aplikáciu.

Kto by čakal, že Nigéria zaostáva vo svete digitálnych mien kvôli tomu, že je z Afriky, tak je na omyle. Miestna spoločnosť SwifteCurrency sa rozhodla bojovať proti zlej povesti virtuálnych mien v krajine. Adelola Sokoya, majiteľ spoločnosti, si myslí, že kryptomeny sú vnímané negatívne hlavne kvôli rôznym podvodným schémam v krajine. Konkrétne pyramídovým hrám a Ponziho schémam, ktoré sú časté v africkej krajine. Spoločnosť začne s rôznymi vzdelávacími seminármi v krajine, ktorých cieľom bude propagovať virtuálne meny s cieľom zlepšiť ich povesť, ktorá je často zneužívaná.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:56