StoryEditor

Striebro predbieha zlato (komentár)

19.04.2016, 00:00

Minulý týždeň sa darilo hlavne striebru. Zlatu sa naopak naopak nedarilo. Zlato síce ešte začiatkom týždňa dosiahlo nad 1250 USD a v utorok sa v okolí tejto hranice ešte držalo. Avšak v stredu kleslo až k 1230 USD a dokonca vo štvrtok atakovalo 1225 USD. Striebro naopak stúpalo. Začalo na 15,4 USD a dostalo sa v priebehu týždňa až nad 16 USD, kde sa napokon udržalo.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1234,1 USD, čo bolo o 4,3 USD menej ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 16,22 USD, čo bolo o 86 centov viac ako týždeň predtým. Pomer ceny zlata a striebra týmto klesol na úroveň 1 ku 76, čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo, ako už dávno nie. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 198,15 a mierne stúpal. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 77,92 a mierne stúpal.

Asi najzaujímavejšie dianie minulý a predminulý týždeň bolo na striebre. To pri vzrastajúcej cene zažívalo opakovane vyšší dopyt od investorov. Situácia pretrvávala celé dva týždne. Otázka znie, prečo sa to deje? Konšpiračné weby určite hovoria o tom, že sa konečne odhaľuje manipulácia na trhu s drahými kovmi. Kauza okolo nemeckej Deutche Bank, ktorá sa chce dohodnúť s vyšetrovateľmi na poskytnutí údajov o aktivitách pri fixácii cien, má tomu nasvedčovať. Písali sme o tom už viackrát. Manipulácia cien pri fixe, či už na zlate alebo striebre, nespôsobila pád zlata z 1900 USD na 1100 USD a striebra z 35 USD na 13 USD. Nemala ako. Bol to znížený dopyt. S tým by sa mali všetci tí, ktorí si tieto kovy kupovali na vyšších cenových hladinách zmieriť. Manipulácia síce mohla byť na intradennom obchodovaní a banky mohli klamať svojich klientov. To by ma neprekvapilo. Ale za vyššie uvedeným poklesom cien nebola.

Dnes vidíme teda zvýšený dopyt po šedom kove, nie odhalenie nejakej manipulácie s cenou. Prečo sa teda dopyt zvyšuje: Mám za to, že je to z dvoch dôvodov, ktoré spolu súvisia. Prvý je, že to vyzerá, že investori očakávajú ďalšie intervencie zo strany centrálnych bánk. Tie majú zas zachrániť mierne sa zhoršujúcu situáciu na trhoch. , čoraz viac správ o bankrotoch v energetickom sektore, či pokles Číny. Zabralo to po roku 2008, môže to zabrať aj dnes. Striebro je primárne priemyselný kov. Investori si pravdepodobne myslia, že ten s potenciálnym zlepšením ekonomickej situácie dopovanej prostredníctvom centrálnych bánk, môže zažiť vyšší priemyselný dopyt. Zlato naopak klesá a ani sa na ňom neprejavuje žiadna backwardácia. Vyššia cena zlata nám indikovala obavy investorov. Tie sa neprejavujú a zlato preto klesá. Druhým dôvodom, ktorý súvisí s prvým, bol historicky vysoký pomer ceny zlata a striebra. Dosiahol len nedávno úroveň 1 ku 83. Dnes je na 1 ku 75. Vyzerá to teda, že presne rovnakí investori, vyhodnotili, že pomer bol príliš vysoko a dopytujú v kontexte prvej a aj druhej príčiny viac striebra. A Ako to teda dopadne? Ak sa podarí centrálnym bankám v nejakom najbližšom období vyvolať opätovne pokoj na trhoch a zabezpečiť vidinu toho, že ekonomiky hlavných hráčov budú rásť, pomer pôjde skôr dole a striebro sa aj odrazí od svojho dolárového dna. No a naopak. Zlato bude stúpať oproti striebru rýchlejšie vtedy, ak sa budú investori obávať budúcnosti a toho, že centrálne banky to tentokrát nedokážu tak efektne, ako po roku 2008. Prvá možnosť je vysoko pravdepodobná. Zažívame ju už viac ako 2 roky.

Osobne si však skôr stavím zatiaľ na druhú možnosť. Vzhľadom na dlhy, mierne rasty ekonomík ako je EU, Čína, či USA, ktoré sú zároveň nadopované lacnými peniazmi, bankrotmi v energetickom sektore, či zvyšujúce sa napätie v európskom bankovom sektore. Netreba zabúdať, že centrálne banky svoje politiky už značne vyčerpali a veľa nábojov im neostalo.

Vývoj cien drahých kovov

Vývoj cien zlata a striebra v 16. týždni kitco.com, viagold.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:38