BitcoinReuters
StoryEditor

Nájdený otec Bitcoinu (komentár)

08.05.2016, 00:00

Posledné dva týždne priniesli niekoľko správ, pričom najdominantnejšou z nich bola správa o „novom“ otcovi Bitcoinu.

Správu, ktorú zachytil asi každý, bola správa o tvorcovi Bitcoinu. Satoshi Nakamoto je pseudonym, ktorý je za zrodením Bitcoinu v roku 2009. Nikto ale nevie, komu tento pseudonym patrí a aké je jeho skutočné meno. Samozrejme, odvtedy sa už objavilo niekoľko Nakamotov, avšak ani jeden nemal dostatočné dôkazy aby to potvrdil. Ten posledný, Craig Wright, na to má predpoklady, avšak aj v jeho prípade je mnoho otáznikov. Tradične to spravilo prietrž v médiách, pričom sa do toho obuli hlavne CNN a The Economist. V tom im pomohli ešte aj vážené osobnosti z Bitcoin komunity, ako Gavin Andresen alebo Jon Matonis, ktorí sa postavili na Wrightovu stranu. Napriek tomu väčšina bitcoinovej komunity nepovažuje Wrighta za tvorcu Bitcoinu, keďže predložil nedostatočné dôkazy, ktoré môže preložiť hocikto. Správa tak priniesla len  diskusiu a menší výkyv ceny, pričom za určité obdobie sa na to opäť zabudne.

Ale poďme k tým potvrdeným a pravdivým správam. Japonsko už oficiálne uznalo Bitcoin a kryptomeny ako peniaze. Nová legislatíva bude vyžadovať od búrz, ktoré obchodujú s kryptomenami, aby prispôsobili svoju činnosť štandardom v oblasti prania špinavých peňazí. A rovnako aj ostatným podmienkam, ktoré sú tiež vyžadované od bankového sektora. Banky sa naopak budú môcť viac obuť do sveta kryptomien a budú mať možnosť  skúmať a testivať Blockchain vo svojom bankovom systéme. Potom čo si Japonsko zažilo pád burzy Mt.Gox a rovnako aj pád dôvery voči Bitcoinu, sú tak kryptomeny na vzostupe.

Dôkazom je burza Coincheck, ktorej sprostredkované transakcie každý mesiac rastú. Spojené Kráľovstvo sa naopak rozhodlo nevynucovať tieto pravidlá od poskytovateľov peňaženiek v rámci kyptomien. Pravidlá proti praniu špinavých peňazí sa tak vzťahujú len na burzy, ktoré zamieňajú peniaze za kryptomeny. Samotné peňaženky ostanú mimo hru.

Podľa UK Treasury by to bol zbytočný krok, keďže samotné peňaženky nepracujú s bežnými menami. V približne rovnakom čase sa predstaviteľ britskej vlády vyjadril, že hľadajú aplikovanie Blockchainu vo verejnom sektore. Konkrétne, že by sa do neho mohli zapisovať rôzne poskytnuté fondy a dotácie. Rovnako by sa dal použiť napríklad na sledovanie študentských pôžičiek. Vláda Spojeného Kráľovstva tak patrí medzi tie inovatívnejšie vlády, ktoré si uvedomujú benefity decentralizovaného Blockchainu a chcú ich využiť.

V Rusku sa po zmätočných správach, kde vláda je proti Bitcoinu a centrálna banka za Bitcoin, vybrala The National Settlement Depository podobným smerom ako centrálna banka. Inštitúcia, ktorá sa stará o evidovanie cenných papierov, oznámila, že testuje systém založený na Blockchaine. Konkrétne hlasovací systém, ktorý by zjednodušil hlasovanie akcionárov na jednotlivých valných zhromaždeniach. Systém zatiaľ dokáže spracovať 80 inštrukcií za sekundu, avšak cieľom je dosiahnuť aspoň číslo 300. Podobný systém už testuje NASDAQ v Estónsku. V Rusku je zjavné, že sa jednotlivé inštitúcie rozchádzajú v názoroch na Bitcoin, keďže niektoré sú zásadne proti nemu a by ho najradšej zakázali, a ostatné ho testujú a skúmajú.

Dobré správy sa píšu aj pre hráčov počítačových hier. Spoločnosť Valve, ktorá prevádzkuje službu Steam, sprístupnila pre hráčov možnosť platenia prostredníctvom Bitcoinu, Konkrétne na tieto platby bude využívať služby spoločnosť BitPay. Hlavným cieľom spoločnosti Valve, tak bolo sprístupniť služby Steamu aj krajinám ako je Čína, India alebo Brazília, pretože sú to pre ňu potenciálne trhy, avšak s obmedzenými platobnými metódami.

Keď už sme pri spoločnosti BitPay, tá po novom vydala vlastnú debetnú kartu. Karta stojí necelých 10 dolárov a je dostupná vo všetkých štátoch USA. Systém je jednoduchý. Na kartu si z Bitcoin peňaženky prevediete Bitcoiny.. Potom vám stačí už len platiť alebo vyberať peniaze. Samozrejme platiť budete v dolároch, avšak peniaze sa zmenia až v okamihu platby, aby sa zabránilo veľkým kurzovým rozdielom.

Autor je analytik Nadácie F.A.Hayeka

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:44