StoryEditor

Spor o Tokaj sa neskončil

02.07.2004, 00:00
Nedávno uzatvorená dohoda o Tokajskej vinohradníckej oblasti, ktorá sa zrodila pod gesciou Európskej komisie, sa prezentovala ako definitívna bodka za dlhotrvajúcim sporom Slovenska a Maďarska o jedinečný vinársky región. Nie je to však celkom pravda, pretože dohoda podstatu sporu, ktorou je ochrana vín na základe ich geografického pôvodu, nevyriešila.

Nedávno uzatvorená dohoda o Tokajskej vinohradníckej oblasti, ktorá sa zrodila pod gesciou Európskej komisie, sa prezentovala ako definitívna bodka za dlhotrvajúcim sporom Slovenska a Maďarska o jedinečný vinársky región. Nie je to však celkom pravda, pretože dohoda podstatu sporu, ktorou je ochrana vín na základe ich geografického pôvodu, nevyriešila. Neobsahuje totiž žiadny údaj o výmere slovenských tokajských viníc, a to napriek tomu, že sa všeobecne hovorí o ploche 565 hektárov.
A práve výmera je od počiatku sporu predmetom licitácií, kľúčom k jeho ukončeniu a medzinárodnému presadeniu exkluzivity značky. Kým sa slovenská a maďarská strana nedohodnú na rozlohe Tokajskej vinohradníckej oblasti, bude obchod s vínom, označeným ako tokajské, voľný. Teoreticky ho bude môcť vyrábať ktokoľvek, kdekoľvek na to budú vhodné podmienky. Slovensko na to oprávňuje platný vinohradnícky zákon, ktorý hovorí o 908 hektároch honov tokajských viníc v katastroch siedmich obcí. Maďarsko zasa zákon o takmer 7 900 hektároch viníc v 27 obciach. Aby však mohli mať vína z Tokaja najvyššiu mieru ochrany, musí byť presne definované, kde sa vlastne oblasť rozprestiera. A tu je pes zakopaný. Maďarskí vinári sa už vyjadrili, že súhlasia len s katastrami troch slovenských obcí, ktoré podľa nich do oblasti historicky patrili, pričom s ďalším rozširovaním regiónu nesúhlasia. Dali to na vedomie aj svojej vláde a neodporučili jej takúto dohodu podpísať.
Slovenskí producenti by najradšej ostali pri súčasnej výmere, i keď by boli ochotní prijať aj jej zredukovanú podobu, v žiadnom prípade však nie podľa maďarských predstáv. Zdá sa, že číslo 565 nie je kompromisom. Spor sa neskončil, iba odvisol vo vzduchu. Cesta k exkluzivite sa len začína a bude tŕnistá.
Ak dôjde k zhode vo výmere, SR bude musieť podľa nej novelizovať vinársky zákon. Prevzatie ostatných dohodnutých pravidiel by už nemalo byť takým problémom. Do najbližšieho vinobrania sa to však určite nestihne. Ak k zhode nedôjde, škody budú na oboch stranách. Maďarsko stratí najmä obchodne a Slovensko príde predovšetkým o atraktívny rozvojový impulz.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:58