DoláreReuters
StoryEditor

Ronald Ižip pre FinWeb: Fed v pasci reflexivity

20.05.2016, 00:00

George Soros prispel do ekonomickej teórie aplikáciou pojmu reflexivita. Tá v jednoduchosti vyjadruje myšlienku, že výsledok konania ľudí je ovplyvnený konaním samotným. Príčina vytvára následok, ale aj následok ovplyvňuje príčinu. Táto spätná väzba sa dostáva opäť do centra pozornosti aj dnes - v politike centrálnych bánk, najmä Fedu.

Všetky finančné bubliny – a aj tá z amerického realitného trhu zo začiatku storočia – bola spôsobená očakávaniami. Rástli hypotekárne úvery a tak rástli ceny domov. Čím viac rástli ceny nehnuteľností, tým viac peňazí sa na trh dostalo. Vytvorila sa pozitívna spätná väzba, ktorá z trhu spravila kasíno.

V posledných mesiacoch sa na trhoch objavila nová spätná väzba – tento krát negatívna. Fed začal rozmýšľať nad zvyšovaním úrokových sadzieb. Možno ani nie kvôli tomu, že americká ekonomika je na tom skvelo, ale možno preto, aby bol schopný sa pripraviť na potenciálne novú finančnú krízu.

A tak začal hovoriť o tom, že začína s cyklom zvyšovania sadzieb. To zrazu spôsobilo masívne posilnenie amerického dolára. Silný dolár je však problém, pretože po finančnej kríze z roku 2009 väčšina nových úverov bola v dolároch. Vyššie úročený a silnejší dolár je katastrofou je rozvíjajúce sa trhy.

A tak sme za posledný rok videli dve krízy – augustovú a januárovú. Obe priniesli silný a rýchly prepad akcií a následne paniku na finančných trhoch. Fed musel reagovať – znížil očakávania zvyšovania sadzieb. Toto ich odsunutie do budúcna trhy stabilizovalo. No, keď sa to stalo, opäť sa začalo hovoriť o zvyšovaní sadzieb a opäť prišla panika. A opäť sa zvyšovanie odložilo. A teraz je na stole to isté.

Predstavitelia Fedu chcú byť konzistentní – chcú tento rok ešte zvyšovať sadzby. A tak opäť vystrašili trh, ktorý počíta s tým, že existuje až 30% šanca na to, že sa sadzby zvýšia už v júni. Avšak reakcia je opäť silná – čínsky juan oslabil najviac od začiatku roka. A čínsky juan je tým lakmusovým papierikom stability.

A tak Fed uviazol v negatívnej sľučke – ak začne hovoriť o zvyšovaní sadzieb, trhy spanikária, a tak radšej rozhodnutie odsunie, čím sa trhy stabilizujú, čo opäť prinesie na stôl zvyšovanie sadzieb. A tak stojíme pred otázkou, kedy a či Fed prekročí svoj tieň...

01 - Modified: 2019-09-20 15:57:13 - Feat.: - Title: Fed bude do peňažného trhu ďalej nalievať miliardy 02 - Modified: 2019-09-20 11:47:21 - Feat.: - Title: Výrobný sektor USA je už zrejme v recesii 03 - Modified: 2018-02-23 17:04:00 - Feat.: - Title: Fed bude pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb 04 - Modified: 2017-12-14 19:41:07 - Feat.: - Title: Fed vedie. Cenu peňazí zvyšuje prakticky sám 05 - Modified: 2017-12-14 19:49:29 - Feat.: - Title: Yellenová svoj plán splnila do bodky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:34