Reuters
StoryEditor

Ronald Ižip pre FinWeb: Brexit odštartuje veľké zmeny

24.06.2016, 10:12

Ešte včera o polnoci, po prvých výsledkoch prieskumov verejnej mienky si boli finančné trhy – najmä britské banky - isté, že Británia neodíde. Do Európy však doletela ďalšia šedá labuť. Tá hrozí, že v Európe neostane kameň na kameni.

Existovalo mnoho náznakov toho, že stávkové kurzy na odchod Británie sú manipulované. Veď priemerný vklad na odchod bol 75 libier a na zotrvanie bol 450 libier. Kurz 3,7 deň pred referendom vyzeral ako skvelá príležitosť pre tých, ktorí videli pravdepodobnosť odchodu vyššiu ako 25 percent.

Rovnako to platilo na finančných trhoch. Pred pár týždňami zverejnili veľké banky odhady toho, kde bude libra v prípade zotrvania v EÚ. Očakávaný kurz 1,50 dosiahla už včera o polnoci a tak bol dobrý výsledok už započítaný. Prísť mohlo iba negatívne prekvapenie. A keď prišlo, stlačilo libru či európske akciové indexy nižšie o 10 percent.

Začína panika?

Panika na finančných trhoch môže byť už za nami. Avšak zvýšená volatilita nás ešte len čaká. To, čo finančné trhy neznášajú zo všetkého najviac je neistota. A tá teraz bude obrovská. Kedy požiada Británia o odchod z EÚ? Ako dokáže riešiť svoje obchodné vzťahy so zvyškom sveta? Ako budú reagovať na výsledok referenda ostatné krajiny EÚ? Ako bude reagovať Škótsko a Írsko?

Centrálne banky sú pripravené zasiahnuť. Niektoré môžu ešte znížiť sadzby, iné rozšíriť kvantitatívne uvoľňovanie, ďalšie intervenovať. No s rastom úrokových sadzieb v USA sa môžeme rozlúčiť. Pohodové leto na finančných trhoch sa tak konať nebude.

Čo nám hovorí história?

V roku 1992, keď Soros položil Bank of England, britská libra príliš nereagovala. Reagovala až následného pol roka, keď stratila takmer 30 percent svojej hodnoty. A preto aj teraz mnohí pesimisti tvrdia, že ku koncu roka môžeme vidieť paritu na libre nielen voči americkému doláru ale aj euru.

A nezabudnime ani na vznik jednotnej meny. Euro v prvých rokoch od svojho spustenia výrazne oslabovalo, keď za prvý rok stratilo 30 percent svojej hodnoty. Musela prísť až spoločná intervencia centrálnych bánk, ktorá pokles zastavila a trhom dala najavo, že to myslia vážne.

Situácia sa môže opakovať. Tí, ktorí spoločnému európskemu projektu neverili pred 17 rokmi sa môžu opäť objaviť. Hrozba série nadchádzajúcich referend v krajinách eurozóny ako Taliansko, Holandsko či Francúzsko naznačuje nenulové šance, že zjednotenej Európe hrozí krach.

Neistota a obavy o budúcnosť Európy môžu byť začiatkom veľkého obratu na finančných trhoch...

Autor je analytik Trim Broker. 

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:55