StoryEditor

Ronald Ižip pre FinWeb: Svet zaplavený peniazmi

15.07.2016, 00:00

Máme tri týždne po tom, ako sa Briti rozhodli vystúpiť z Európskej únie. Udalosť, ktorú takmer nikto nečakal, začala silnou panikou. Tá ale skončila tak rýchlo, ako začala. Ozvena paniky chvíľu otriasala európskymi bankovými domami, no zdá sa, že už aj tá stihla ustať. Americké akciové trhy sa obchodujú na nových historických maximách. Ako je to možné?

Napriek rastúcemu riziku britského trhu nehnuteľností, napriek zhoršujúcemu sa stavu európskeho bankového sektora, napriek rastúcemu politickému riziku rozpadu spoločného európskeho projektu akciové trhy ignorujú fundamenty. Zlato opäť klesá pri tom, ako pre investorov stráca lesk. Čo je tým hlavným faktorom, ktorý hýbe finančnými trhmi?

Peniaze na prvom mieste
Ani po dekáde dlhej kríze sa pesnička nemení – sú to novo natlačené peniaze, ktoré zaslepujú investorom pohľad na svet. Vidina ziskov tlačí neustále investorov nakupovať čokoľvek až do momentu, kým sa neobjaví masívny problém. Je jedno, čo bude zajtra – dôležité je, že dnes sú tu peniaze zadarmo.
To, že Fed zastavil kvantitatívne uvoľňovanie nie je až tak podstatné, keďže ho zastúpili ostatní. Európska a japonská centrálna banka sú momentálne tie inštitúcie, ktoré rozširujú globálny objem peňazí. Koncom minulého roka a začiatkom tohto roka ich tlačenie peňazí kompenzoval odliv kapitálu z rozvíjajúcich sa trhov, najmä Číny. No ten teraz ustal a svet sa opäť dostal do módu čistého tlačenia peňazí.

Priložený graf ukazuje, že kumulovaná likvidita hlavných centrálnych bánk dosiahla najvyššie úrovne od roku 2013. Je prirodzené, že akciové trhy tento objem peňazí nasledujú.

Dôvera v centrálne banky
Aj keď sa na trhu hovorí, že centrálne banky strácajú dôveru investorov, zatiaľ sú to viac slová ako činy. Každý nový mesiac je potvrdením faktu, že práve politika centrálnych bánk je tým rozhodujúcim faktorom, ktorý ovplyvňuje hodnotu aktív na celom finančnom trhu.

Čím dlhšie bude tento faktor prítomný, tým dlhšie sa bude tvoriť misalokácia kapitálu. A tým bolestivejší bude aj proces následnej obnovy. Avšak to teraz takmer nikoho netrápi. Pokiaľ je možné generovať zisky, je jedno, že je to na úkor spoločnej budúcnosti. A preto hra, ktorá sa hrá už 10 rokov pokračuje aj naďalej. Žeby ďalšiu dekádu?

01 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 02 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 03 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 04 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol 05 - Modified: 2024-04-07 05:26:40 - Feat.: - Title: Pamätáte si ako vyzerala dvestokorunáčka či tisícka? Priraďte správne hodnoty k fotkám bankoviek pôvodných slovenských korún
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:42