Peter KažimírTASR
StoryEditor

Daňová antikoncepcia

29.07.2016, 08:55

Ministerstvo financií prichádza s návrhom zmien v oblasti daní. Pri obhajobe navrhovaných zmien, z ktorých väčšina znamená ďalšie zvyšovanie daní argumentuje potrebou konsolidácie verejných financií. Je záhadou prečo konsolidácia verejných financií je realizovaná takmer výlučne cez zvyšovanie existujúcich daní resp. zavádzanie daní nových. Akoby štát nikdy nedokázal alebo nechcel pripustiť konsolidáciu aj formou vlastného šetrenia. A tak šetrenie a uťahovanie opaskov bude aktuálne zase len na strane občanov a súkromnej sféry čo nie je napokon nič nové.

Balíček daňových zmien z dielne MF SR by tak nebol ničím prekvapivý keby... Keby neobsahoval niektoré ustanovenia, ktoré je bez okoľkov možné označiť za veľmi prekvapujúce. Prekvapujúce v kontexte toho kto a kedy tieto návrhy predkladá. Konkrétne ide o to, že v predstavenom návrhu je okrem iného prezentovaný zámer ministerstva opätovne zdaňovať dividendy z cenných papierov. Problém spočíva v tom, že to isté ministerstvo financií pripravilo a pred rokom predložilo na schválenie vláde koncepciu rozvoja domáceho kapitálového trhu.

Jednou z nosných častí koncepcie je aj znižovanie daňovo-odvodovej záťaže s cieľom podporiť verejne obchodovateľné cenné papiere na domácom trhu. Ani nie pred rokom bol preto prijatý návrh na zrušenie zdravotných odvodov z dividend plynúcich z verejne obchodovatelných cenných papierov. No a teraz ministerstvo prichádza s návrhom na zavedenie dane z dividend zo všetkých cenných papierov výmenou za zrušenie zdravotných odvodov plynúcich z dividend. V praxi to znamená zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia zo 14% na 15%s ich presunom zo zdravotných poisťovní na štát no a v prípade dividend plynúcich z verejne obchodovateľných cenných papierov zvýšenie daňovo odvodového zaťaženia z 0 % na 15 %.

Čiže zrušenie vlani zavedeného zvýhodnenia pre verejne obchodovateľné cenné papiere a v podstate popretie jedného zo základných princípov schválenej koncepcie rozvoja kapitálového trhu. Zarážajúce na tejto skutočnosti je to, že s týmto návrhom prichádza to isté ministerstvo, ktoré je autorom a gestorom schválenej koncepcie, ktorá sa napĺňa v praxi ani nie rok po jej uvedení. Ministerstvo tým neguje svoju vlastnú prácu. Pritom by stačilo z predmetného návrhu vyňať zo zdanenia dividend verejne obchodovateľné cenné papiere.

Finančná „ujma“, o ktorú by takouto zmenou prišlo ministerstvo sa počíta rádovo v stovkách tisíc eur ročne čo je s ohľadom na celkové plánované daňové príjmy plynúce zo všetkých navrhovaných zmien, ktoré sú na úrovni 330 mil. EUR zlomkom vo výške cca. 0,1 % z plánovaných dodatočných príjmov. Ostáva dúfať, že nielen uvedená symbolická výška výpadku z očakávaných daňových príjmov, ale najmä tá skutočnosť, že samotné ministerstvo je autorom prijatej koncepcie rozvoja kapitálového trhu a z toho plynúca viera v systémovú prácu ministerstva budú tými faktormi, ktoré rozhodnú o akceptovaní požiadavky na oslobodenie od zdaňovania dividend verejne obchodovateľných cenných papierov zo strany fyzických osôb.

Napokon je tu ešte jeden najzásadnejší argument na podporu oslobodenia zdaňovania dividend plynúcich z verejne obchodovateľných cenných papierov fyzickým osobám a tým sú pozitívne dopady rozvoja domáceho kapitálového trhu okrem iného aj na príjmovú stránku štátneho rozpočtu. Ktoré na konci dňa môžu násobne prevýšiť to čo dnes štát plánuje z daného titulu vybrať od investorov.

Autor pracuje v oblasti kapitálového trhu

01 - Modified: 2017-01-17 12:24:17 - Feat.: - Title: Systém vytvára priestor na špekulovanie 02 - Modified: 2016-08-24 21:00:19 - Feat.: - Title: Daň z dividend je v zahraničí bežná.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:21