Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Kryptomeny sa zapáčili Moskve (komentár)

03.09.2016, 02:34

Posledné dva týždne prázdnin priniesli niekoľko správ. Väčšinou sa týkali búrz, komerčných a centrálnych bánk, ale aj iných štátnych inštitúcií.
Rusko tradične nechýbalo v hlavných kryptomenových správach. A to hneď niekoľkokrát. Ruská vláda sa už pravdepodobne definitívne rozhodla ako naloží s kryptomenami. Našťastie sa rozhodla v prospech kryptomien. Presnejšie oddelenie pre informačné technológie v Moskve sa vyjadrilo, že sa začalo zaujímať o Blockchain. Konkrétne ako ho využiť v prospech voličov, aby mohli byť viac zainteresovaní do miestneho diania. Presnejšie v takzvanom e-votingu.

Zapojiť by sa mala aj jedna z najväčších ruských bank Sberbank. Tá sa tiež zapojí aj do konzorcia v Rusku, ktoré je veľmi podobné R3. Presnejšie túto ruskú odnož založila platobná spoločnosť Qiwi spolu s niekoľkými bankami, medzi nimi napríklad Tinkoff Bank. Samozrejme cieľom je využiť blockchain vo svoj prospech.

Veľa sa písalo aj o Japonsku. Tu sa rovnako komerčné banky spájajú aby spolu pracovali na skúmaní a potenciálnej aplikácii Blockchainu. Presnejšie by sa práca mala začať v polovici októbra a malo by na nej pracovať niekoľko komerčných bánk. Zároveň aj guvernér centrálnej banky Haruhiko Kuroda sa vyjadril, že blockchain môže mať výrazne pozitívny dopad na finančné inštitúcie. A môže zmeniť tvár finančných služieb. V konečnom dôsledku sa možno zapojí do iniciatívy komerčný bank. Keďže vyjadrila záujem byť zainteresovanou vo všetkých novotách v tzv. FinTech sektore.

Z toho dôvodu sa očakáva rast ceny Bitcoinu, ktorý príde práve z Japonska. Po týchto správach je to veľmi pravdepodobné, že obyvatelia začnú čím ďalej tým viac používať alebo obchodovať Bitcoin. Nasvedčujú tomu aj štatistiky burzy BitFlyer. Burza oznámila, že za prvý polrok zobchodovala 7,8 milióna Bitcoinov (čo je 37% podiel na trhu). Celkovo za celé Japonsko sa v prvom polroku zobchodovalo 50 miliárd dolárov v Bitcoine, čo je 50 násobný nárast oproti minulému roku.

Môže sa zdať že Afrika úplne zaostáva za dianím vo svete kryptomien inde vo svete. To ale nie je pravdou. Tamojší guvernér centrálnej banky Juhoafrickej republiky sa vyjadril, že sa rovnako zaujímajú o Blockchain a má z ich pohľadu veľký potenciál pre africké krajiny. Či už je to existujúci Bitwage, ktorý v Nigérií môže pomôcť zamestnancom. Alebo to môžu byť smart-kontrakty, ktoré môžu bojovať s korupciou rovnako v Nigérii, ale aj ostatných afrických krajinách v ktorých sú vlády často veľmi nestabilné. Napríklad aj Organizácia spojených národov hľadá cez OnlineVolunteering ľudí, ktorí by pomohli so vzdelávaním v oblasti kryptomien práve v Afrike. Cieľom je získať prístup k príjmom a darom aj inou cestou ako len cestou klasických peňazí.

Zaujímavý bol prieskum medzi burzami a centrálnymi depozitármi cenných papierov. Ten ukázal, že z 25 opýtaných až 21 vyjadrilo tendenciu k skúmaniu a používaniu Blockchainu. Medzi spoločnosťami boli napríklad Nasdaq, CME Group, the Australian Securities Exchange, LCH.Clearnet a Japan Exchange Group. Väčšinou chcú burzy využiť Blockchain najmä k zlepšeniu procesnej efektivity a zníženiu nákladov.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:38