StoryEditor

Striebro ťaží zo špekulácií. O lepších zajtrajškoch (komentár)

20.09.2016, 12:16

Ceny na trhu
Cena zlata sa v priebehu minulého týždňa pomaly ale isto klesala. V pondelok sa síce ešte ako tak udržala, ale už ďalšie dni nabrala mierny spád smerom dole. V priebehu týždňa sme zažili dve dná trhu, vždy kúsok nad 1300 USD. Striebro bolo viac volatilné. Avšak v kontexte týždňa sa toho na tomto trhu moc nestalo. Cenové pohyby neboli nejak zásadné.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1310 USD, čo bolo o 17,8 USD menej ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 18,75 USD, čo bolo o 28 centov menej ako predminulý týždňom. Pomer cien zlata a striebra týmto mierne klesol na úroveň 1 ku 69,87 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo relatívne menej ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 225,67 a klesol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 91,5 a rovnako klesol.

Dianie na trhu
Krátkodobá predikcia z minulého týždňa skoro vyšla. Písal som vtedy, že to skôr vyzerá, že sa pri zlate pozrieme buď pod 1300 USD alebo sa dotkneme tejto hranice. Približne to sa aj udialo. Cena postupne klesala a spodnú hranicu sme mali niekde okolo 1305 USD. Stále sa prejavuje s oneskorením to, že špekulanti potiahli cenu za ostatné mesiace dosť vysoko a teraz konsolidujeme. Z hľadiska dopytu a ponuky tvorcov trhu (to sú dnes tie podstatné sily na trhu – píšem o tom inak vo svojej novej knihe) je na trhu so zlatom v súčasnosti v princípe pokoj. Situácia je vyrovnaná. Na trhu je mierny stav contanga (cena na spotovom trhu je pod cenou na futures), ktorý zodpovedá prirodzenému stavu. Neprejavuje sa žiaden stres.

Čo sa týka striebra tam sa stále dosť špekuluje. Striebro je aj priemyselný kov – s výrazným vplyvom tohto faktora. Na trhu je dostatok striebra. Ukazuje sa celkom slušné contango a to, že sa cena stále drží v okolí 19 USD, je výsledok týchto špekulácií. O čom sa špekuluje? Nuž o lepších zajtrajškoch v podobe rastu úrokových mier v USA, či rastu dopytu z Číny vzhľadom na tamojšiu mieru úverových aktivít. Inými slovami o tom, že striebro bude priemyselne potrebné.

Výhľad
Čo sa týka zlata, tak dva týždne dozadu sme mali miernu backwardáciu (spotová cena bola nad cenou niektorých futures), tá sa však odstránila. Trh je teda celkom stabilizovaný a z tohto miesta sa môže posúvať. Zatiaľ to vyzerá, že do konca roku to bude skôr mierne nahor ako nadol. Avšak stále snívam o tom, že zlato pôjde na chvíľu pod 1300 USD. A to z dôvodu toho, že dva mesiace dozadu sme mali na trhu kopec zlata, otvárali sa špekulatívne pozície, ktoré môžu stále spôsobiť nakoniec pád pod túto hranicu. Uvidíme.

Čo sa týka striebra bol by som veľmi opatrný. Vzhľadom na to, že striebra je na trhu dosť, tak akákoľvek správa, ktorá bude znamenať jeho potenciálne nižšie využitie v budúcnosti v priemysle, spôsobí jeho prepad. Stále je v hre 17,5 USD. Ak by pokles prišiel, tak bude skôr rázny a rýchly, ako pozvoľný.
Ale sú to len predpoklady a všetko závisí od toho, čo sa bude diať. Nie od toho, čo sa dnes akurát deje. Situácia vyzerá len zatiaľ takto.

Vývoj cien drahých kovov

Zdroj

Zdroj: kitco.com, viagold.sk

01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 04 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 05 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:22