Donald TrumpReuters
StoryEditor

Novým americkým prezidentom sa pravdepodobne stane Donald Trump

03.10.2016, 18:32
Kľúčovou udalosťou posledného štvrťroka budú prezidentské voľby v USA. A vďaka vzdoru voči zriadeniu bude víťazom Trump, píše hlavný ekonóm Saxo Bank.

• Politiky centrálnych bánk narazia na svoje limity
• V štvrtom kvartáli bude pre trhy určujúcou udalosťou americká prezidentská kampaň
• Donald Trump z nej vďaka vzdoru voči súčasnému zriadeniu vyjde víťazne
• Rozpad spoločenskej zmluvy môže otvoriť cestu pre kľúčové zmeny
• Historické zmeny makroekonomiky vždy pramenia z politických chýb

Do štvrtého kvartálu tohto roka vstupujeme s extrémne nízkou volatilitou, nízkymi úrokovými sadzbami, nízkou infláciou a slabým hospodárskym rastom. Dopĺňa to veľká úzkosť a sociálna nerovnosť. Posledný kvartál v ekonomike bude o amerických prezidentských voľbách. Okrem toho je to už tradične obdobím roku, ktoré je príznačné slabým apetítom po rizikových investíciách, a opatrnosťou vlád k výdavkom zo svojich už dovtedy napätých rozpočtov. Inými slovami, predstavenie sa začína.

Som stále presvedčený, že svet nemôže prežiť ešte silnejší dolár. Napriek tomu v Saxo Bank pozorne sledujeme ako v posledných mesiacoch stúpli „náklady na kapitál“ pre neštátne subjekty a ako zdroje dolárového úverovania pomaly vysychajú. Vedie nás to k pozitívnej krátko až strednodobej predpovedi na silnejší dolár a tým pádom k možnosti poklesu menového páru EURUSD smerom k parite. Stabilizáciu páru USDJPY predpokladáme okolo hodnoty sto. Okrem toho z dlhodobého hľadiska predpokladáme pokles hodnoty zlata a striebra.

Ďalší dôvod, ktorý hovorí v prospech silnejšieho dolára, tkvie v úverovom trhu. Ukazovateľ TED spread, ktorý slúži aj ako indikátor kreditného rizika, stúpol v priebehu tohto roka o 40 bázických bodov, čo znamená rast úverového rizika. Rovnako stúpol aj súvisiaci index LIBOR, ktorý sa vzťahuje k cene peňazí medzi bankami.

Federálny rezervný systém (Fed) je stále na ťahu so zvyšovaním sadzieb. Trhy však očakávajú až dve zvyšovania. V dnešnej situácií je veľmi pravdepodobné, že k zvýšeniu sadzieb dôjde až v decembri, teda po voľbách. So 60 percentnou pravdepodobnosťou to bude o 0,25 percenta.

Kým Fed váha so zvyšovaním sadzieb, ostatným centrálnym bankám, ako ECB, Bank of England a Bank of Japan, dochádzajú možnosti ako podporiť trh. Nedávno sme mohli byť svedkami, že aj politici už nepriamo priznávajú, že kvantitatívne uvoľňovanie nefunguje. Zároveň tlačenie peňazí len zväčšuje bublinu v oblasti bývania a trhov. Konečne tak svitá na lepšie časy a politici si uvedomujú, že je potrebné začať robiť niečo iné.

Nové je staré. Platí to stále, a to i pri súčasnom snení o fiškálnej expanzii, ktorá by mohla zachrániť svet. Ide o liek, ktorý už bol raz, v roku 2009, keď bolo potrebné nakopnúť nový hospodársky cyklus, použitý. Je tu však ďalší háčik, ktorý musíme brať do úvahy.

Fiškálne deficity idú ruka v ruke s rozhodnutiami politikov. Vlády sa však aktuálne, z pohľadu výdavkov, nachádzajú na diéte. Platí to najmä pre veľké západné ekonomiky, ako Spojené štáty americké, Francúzsko a Nemecko. Dôvodom sú blížiace sa voľby. Ako je zvykom, počas volieb sa nič nedeje a rovnako je tomu aj v nasledujúcich sto dňoch. Preto, hoci sa bude tento rok stále viac hovoriť o fiškálnych stimuloch a o tom, ako by mali štáty viac investovať do infraštruktúry, v skutočnosti budú ale politici a ich plány zavreté v zvieracej kazajke. Opäť teda budeme počuť vyhlásenia: „ešte nie, možno na budúci rok“.

Už teraz teda môžem povedať, že aj rok 2017 bude len ďalším strateným rokom bez hospodárskeho rastu. Pozitívne však je, že pravdepodobne dôjde k rozvratu a zmenám, ktoré dajú veci do pohybu. Ja sám už po tejto nutnosti zmeny volám niekoľko rokov.

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vyhrať americké voľby môže aj nemusí. Jeho voličov a podporovateľov však nemožno prehliadať. Sociálna zmluva je totiž narušená a o dôsledky nebude núdza.

Osobne si myslím, že novým americkým prezidentom sa D. Trump stane. Vôbec nie kvôli jeho zásadám a ani nie pre jeho názory, ale preto, že predstavuje vzdor voči súčasnému zriadeniu. Ak D. Trump zasadne do Bieleho domu, nestane sa tak pre jeho osobnosť, ale pre hlbokú neobľúbenosť jeho súperky, demokratickej kandidátky Hilary Clintonovej reprezentujúcej pokračovanie súčasného smerovania krajiny.

Mali by sme si uvedomiť, že spoločenská zmluva sa vytvárala stáročia a bola postavená na dôvere, že obaja, ovládaní aj vládnuci, z nej budú profitovať. Avšak v súčasnej ekonomike predstierania a predlžovania to už neplatí. Ovládaní stratili prácu, disponibilný príjem a ich vieru v budúcnosť.

Každý politik, ktorý sa bude chcieť zmocniť úradu kdekoľvek na svete a bude predstavovať opak súčasného zriadenia, bude zvolený. Opäť pripomínam, že to nebude na základe jeho zásluh, alebo myšlienok, ale len preto, že tento svet už má po krk politikov s nemeniacou sa agendou. Títo politici predstavujú súčasný svet, v ktorom dochádza k najväčšej nerovnosti, najnižšej produktivite, riadenému mechanizmu sadzieb, spolu s najnižšou volatilitou všetkých čias a maximálnou nespokojnosťou.

Myslím si, že štvrtý kvartál nám prinesie prvé náznaky zmien v politickom procese. Vyvolá to vyššiu volatilitu na trhoch. Spočiatku ostane trh v šoku. Zistí totiž, že jeho portfólio je príliš korelované a že ani bezpečné prístavy, dlhopisy a zlato, už nie sú dostatočne bezpečné.

V súčasnosti je až 60 percent všetkých aktív v korelácii. Znamená to, že neexistuje žiadna prekážka a všetky aktíva sa pohybujú v rovnakom smere. Inými slovami, za posledných osem rokov sme sa nepohli nikam. Stále sa totiž pohybujeme v kruhu. Trhy sú týmto neustálym rotovaním vyčerpané a neostal už nikto, kto by chcel v tomto smere pokračovať.

Všetky makroekonomické zmeny v histórii pochádzali z politických chýb. Bude síce obrovskom chybou, keď sa D. Trump stane americkým prezidentom, avšak dá to do pohybu rozvrat systému, ktorý svet potrebuje.

Pripravte sa na hrboľatú cestu, odporúčame vziať si ochrannú helmu. Táto cesta nám ukáže mnoho falošných predpokladov, na ktorých bol tento trh postavený.

Autor je hlavný ekonóm Saxo Bank

01 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 02 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 03 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 04 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 05 - Modified: 2024-03-29 07:27:08 - Feat.: - Title: Obama, Clinton a veľké mená šoubiznisu pomohli Bidenovi vyzbierať 25 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:42