StoryEditor

Renesancia jadrovej energetiky vo svete

02.07.2004, 00:00
Snaha dokončiť rozostavané bloky č. 3 a 4 v jadrovej elektrárni Mochovce je v kontexte oživenia jadrových energetických technológií vo svete pochopiteľná, najmä ak sa už preinvestovala tretina nákladov projektu a deficit energetickej bilancie je perspektívne viac ako pravdepodobný.

Snaha dokončiť rozostavané bloky č. 3 a 4 v jadrovej elektrárni Mochovce je v kontexte oživenia jadrových energetických technológií vo svete pochopiteľná, najmä ak sa už preinvestovala jedna tretina nákladov projektu a deficit energetickej bilancie je perspektívne viac ako pravdepodobný.
Prejavy oživenia jadrovej energetiky v USA (103 reaktorov v prevádzke) sú zreteľné vo zvyšovaní vyťaženosti a výkonu súčasných jadrových elektrární (JE) približne o 12-tis. MW. Prevádzkyschopnosť licencovaných reaktorov sa zvyšuje v závislosti od stupňa technických opatrení na zvýšenie ich bezpečnosti. Bude sa to týkať asi 40 percent reaktorov. Obnoví sa zastavená výstavba JE, napr. dvoch blokov JE Bellefonte zastavenej v roku 1998. Prehodnocuje sa tzv. Andersonov zákon, ktorý neprimerane retardoval rozvoj energetiky a má svoj podiel na súčasnom deficite v krajine. Sú tu prvé žiadosti o výstavbu nových zdrojov.
V Číne, ktorá má v prevádzke 6 000 MW jadrových kapacít, pokračuje realizácia dávno schváleného programu. Podľa neho sa kapacity JE za obdobie najbližších piatich rokov rozšíria na dvojnásobok. V máji uviedli do prevádzky vlastnú koncepciu bloku JE Quinshan 2 s výkonom 640 MW.
Koncepcia ruského energetického programu má ambiciózny zámer inštalovať 40 reaktorov a zvýšiť kapacity JE za najbližších 25 rokov na trojnásobok. Pritom ide o krajinu, ktorá nemá núdzu o klasické primárne zdroje energie.
Francúzsko, ako krajina z najvyšším počtom prevádzkovaných reaktorov (53) v EÚ a najvyšším podielom výroby elektrickej energie z JE, ide cestou technických opatrení na predĺženia životnosti. Je podmieňovaná overenými technickými opatreniami. Prevádzkovateľnosť blokov sa zvyšuje o 10 až 20 rokov, pričom sa zvýši ich bezpečnosť. Nezastavil sa vývoj nových technológií. Výsledkom je modulárny 100-MW reaktor v spolupráci s USA a 1 600-MW reaktor 3. generácie v spolupráci Framatome a Siemens.
Najvýraznejší krok v novom trende urobilo Fínsko. V decembri 2003 uzavrelo kontrakt na výstavbu doteraz vo svete najväčšej energetickej jednotky -- 1 600 MW -- s aplikáciou reaktora 3. generácie. V Česku sa oživuje záujem o dostavbu JE Temelín na pôvodnú kapacitu 4 000 MW. Pre konečné rozhodnutie sa čaká na výsledky vývoja inovovaných reaktorov z tohto výkonového radu. V Japonsku vláda schválila Základný energetický plán, v ktorom je ako základný prvok ekonomickej stability a vnútornej energetickej sebestačnosti definovaný rozvoj JE.
Oživenie zdrojov JE vychádza z posledných štúdií o vývoji spotreby elektrickej energie na najbližších 25 rokov. Pri skromne odhadovanom raste spotreby vo výške 1,4 percenta ročne bude nutné zvýšiť výkon zdrojov o 330-tis. MWe. Okrem toho stav súčasných zdrojov, ako aj plnenie Kjótskeho protokolu o nutnosti globálneho znižovania emisií si vyžadujú ďalšie inovácie a náhrady.
Obnoviteľné alternatívne zdroje nie sú v protiklade s uvedenou zmenou trendu JE, ale jeho doplnkom a nemôžu uvedené potreby nahradiť pre svoju nízku výkonovú úroveň a ešte nižší stupeň využiteľnosti. Napr. v Nemecku, kde za výraznej dotácie štátu v posledných rokoch stúpol inštalovaný výkon veterných elektrární o 10 percent, ale prírastok ich podielu na výrobe nestúpol ani o jednu tretinu.
Dôvodov na dostavbu JE Mochovce je pravdepodobne viac ako v ktorejkoľvek zo spomenutých krajín. Je to nedostatok vlastných klasických primárnych zdrojov energie a prakticky už využitý hydropotencionál. Vzhľadom na geografickú polohu sú len zanedbateľné možnosti efektívneho využitia obnoviteľných zdrojov (solárne a veterné jednotky). Dlhodobý, niekoľkogeneračný inteligenčný potenciál ľudských zdrojov, ktoré úspešne zvládli výstavbu jednotiek JE a ich bezpečnú obsluhu a využívanie. Dovozná záťaž ekonomiky krajiny je pri tomto spôsobe riešenia energetickej dostatočnosti najnižšia.


(Firma PPA ENERGO, s. r. o., je subdodávateľom riadiacich systémov a elektročastí pre jadrovú energetiku.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:36