StoryEditor

Zlato a striebro padlo na kolená. Fundamenty sú však silnejšie

14.11.2016, 23:00

Ceny na trhu

Do stredy minulého týždňa cena zlata pomalinky klesala nikde k úrovni 1269 USD. Avšak v stredu sa z tejto úrovne dostala až nad 1330 USD behom pár hodín, aby sa však opätovne vrátila k úrovni okolo 1270 USD. Koncom týždňa sme potom zažili jej tvrdý pád až niekde k 1216 USD.

Naozaj silný prepad. Striebro sa nesprávalo až tak divoko. V čase zverejnenia výsledkov prezidentských volieb oproti zlatu pripísalo len 50 – 60 centov. Čo však odkopírovalo od zlata bol piatkový prepad cien nikde k úrovni 17,2 USD.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1227,6 USD, čo bolo o 76,4 USD menej ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 17,36 USD, čo bolo o 1,04 USD menej ako predminulý týždňom. Pomer cien zlata a striebra týmto mierne klesol na úroveň 1 ku 70,71 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo relatívne viac ako zlatu.

HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 180,19 a klesol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 78,05 a rovnako výrazne klesol.

Dianie na trhu

V stredu sa trh na chvíľu „zbláznil“. Bol zvolený Trump a špekulanti sa zľakli. Potom sa však trhy upokojili. Piatkové výpredaje boli obrovské. Samozrejme internet zaplavia správy o manipulácií cien drahých kovov. Len upozorňujem na to, že pred týždňom som písal, že trh je prekúpený.

Odhadoval som síce, že „strach“ z Trumpa bude trvať dlhšie. Situácia však bola taká, že hneď po zvolení cenu hore tlačili špekulanti. Market makri vtedy priam nestíhali naskladňovať kov, lebo podmienky boli veľmi výhodné. Pre ilustráciu dokázali zarábať na naskladnení kovu a vydaní kontraktu cez 2 % pa za tri / štyri mesiace pri zlate. Slušný výnos pri súčasných nízkych úrokových mierach. Potom prišiel zásadný pád v piatok. Nebudeme teraz vyvracať všetky tie reči o manipulácií cien, skúsime sa pozrieť skôr na to, ako sa vyvíjali v danom prípade fundamenty na trhu.

Aj pri zlate a aj pri striebre sa v piatok ukazovalo, že výpredaje boli až prílišné. Na zlate sa pri krátkodobých kontraktoch ukazovala bakwardácia (tá trvá aj teraz v pondelok pri písaní tohto komentáru). Na trhu je pri takto nízkych cenách inými slovami zvýšený (a výrazne) dopyt po fyzickom zlate.

Rovnako je trh pri zlate napätý aj na dlhších kontraktoch. To isté sa ukazuje i pri striebre, avšak s tým rozdielom, že dopyt po fyzickom kove sa prejavuje len na krátke obdobie. Dlhšie kontrakty sú pri striebre na tom omnoho lepšie.

Čo sa udialo v piatok? Na trhu sa objavila pre market makrov príležitosť vyskladniť kov (kde boli long – stávka na rast ceny) a zbaviť sa svojich krátkych pozícií (stávka na pokles ceny). Ako sa na trhu objavovala nižšia cena, na trhu sa zvyšoval dopyt po fyzickej komodite. Ten bol (asi na prekvapenie mnohých konšpirátorov) uspokojovaný práve market makrami. Až kým sa situácia ako tak neupokojila ku koncu obchodného dňa.


Výhľad

Ťažko je hodnotiť situáciu. Problém je ten, že piatok bol čiastočne voľný deň, tzv. Veteran´s Day. Bude treba počkať na to, či sa piatkový trend vyššieho dopytu po fyzickej komodite naozaj potvrdí. Hlavne ak by spotová cena stúpala a zároveň by sa prejavoval stále silný dopyt. Minulý piatok teda len naznačuje, že sa posilnil dopyt po fyzickom kove – na zlate i striebre.

Cena bola v piatok špekulatívne stiahnutá príliš nízko. To je ale úloha špekulantov. Testovať trh, či je na ňom dostatok / nedostatok komodity pri daných cenách. Market makri na to reagujú potom tým, že buď tento špekulatívny „test“ potvrdia alebo nie. Dnes sa ukazuje, že sa zlatu hodí viac vyššia cena v dolároch. Striebro je na tom ešte komplikovanejšie. Z krátkodobého hľadiska vidíme vysoký dopyt po fyzickom striebre. Ten sa však už neprejavuje dlhodobejšie. Neostáva iné ako počkať, čo sa bude na trhu diať.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom

kitco.com, viagold.sk

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:00