Reuters
StoryEditor

Ropa sa napriek snahám o obmedzenie produkcie na vyššie cenové úrovne zrejme nedostane

30.11.2016, 07:52

Prekvapivé výsledky prezidentských volieb v USA rozkývali komoditné trhy. Zlato zastavilo svoj pokles, ropa sa nevie rozhodnúť, ktorým smerom sa vydať. Pozrime sa preto na najzaujímavejšie investičné príležitosti.

Hoci viacerí očakávajú, že ropa by mohla vďaka rodiacej sa dohode OPEC a plánom Ruska na obmedzenie ťažby, vystreliť smerom nahor, nemyslím si, že v dohľadnej dobe uvidíme jej výraznejší nárast. Krajiny OPEC a tradiční producenti ako Rusko, totiž napriek deklarovanému zámeru cítia, že na trhu nie je priestor na rast cien. Vo chvíli, ak by k tomu došlo, hneď by vznikla nová ponuka bridlicovej ropy z USA.

Hoci sa už dlhšiu dobu hovorí, že jej producenti už narazili na dno, kde sa im nová ťažba neoplatí, ich náklady sa neustále znižujú. Ide jednak o úspory z rozsahu, ale aj o nové technológie. Všetko to dokopy výrazne zlepšilo efektivitu výrobcov bridlicovej ropy, ktorí teraz môžu ísť s cenou nižšie ako pred časom.

Ostatným producentom to bráni krátkodobo znížiť ťažbu a neskôr pri vyšších cenách si dohnať prípadné straty. Ropa teda zostane podľa môjho názoru v najbližšom čase na súčasných úrovniach.

 

Keby sme sa pozreli na dopad týchto cien na ekonomiku, videl by sme viac negatívny ako pozitívny vplyv. Priaznivý dopad, ktorým bolo zníženie nákladových vstupov všetkých producentov naprieč ekonomikou, už vypršal. Dnes je nízka ropa výrazným antiinflačným faktorom.

Ropa zlacňuje dopravu a s ňou prakticky všetko. Očakávania nízkej ceny ropy znižujú očakávania rastu cien v celej ekonomike. Naopak, ak by došlo k rastu na, povedzme 90 dolárov, bolo by to jedným z mála dôvodov, ktorý by dokázal naštartovať infláciu.

Centrálne banky toho, ako vidíme, schopné nie sú. V ich možnostiach je možno znižovať kurz domácej meny, ako to úspešne už dva roky robí ČNB, alebo ako to bude v budúcnosti robiť Čína. Pri naštartovaní rastu cien v ekonomike tu však nevidíme žiadne pokroky.

Pri zmienke o čínskej mene je treba pozornosť venovať jej nedávnemu zaradeniu medzi zúčtovacie meny SDR. Na budúci rok môže vďaka tomu dôjsť k novému javu so zásadnými dôsledkami. Ide o kótovanie cien ropy v čínskom juane. Došlo by tak k prelomeniu paradigmy amerického dolára, následkom čoho by celý ázijský svet mohol začať upúšťať od používania amerického dolára a postupne sa ho zbavovať.

Znamenalo by to, že ázijské ekonomiky by sa úspešne zbavili závislosti na politike USA. Predpokladám preto, že atraktivita juanu bude postupne rásť, a to aj pri iných komoditách.

Ak hovoríme o príležitostiach na komoditnom trhu, rysuje sa tu ďalšia príležitosť. Na prelome tohto a budúceho roku stojí za úvahu short pozícia na pomarančový koncentrát. Táto komodita už tento rok narástla o 60 percent, takže jej ďalší rast už je málo pravdepodobný. Štatistiky pritom hovoria o poklese úrody o 25 percent.

Keď sa pozrieme na dlhodobé grafy vývoja tejto komodity, vidíme tu vysokú cyklickosť. Dnes sme na štvorročných maximách, čo je dobrý predpoklad na budúci pokles cien.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:25