StoryEditor

Opcia je ideálnym nástrojom na riadenie investičného rizika

10.01.2017, 23:00

Téma „Ako obmedziť investičné riziko“ patrí medzi investormi k témam číslo jeden, a to najmä v čase nestability na trhoch. Možno tým niekoho prekvapím, ale najideálnejším nástrojom na riadenie investičného rizika sú opcie. Mnoho ľudí si pritom stále myslí, že opcie sú veľmi zložitým investičným nástrojom, na ktorý potrebujú mať dlhoročné skúsenosti, alebo dokonca si zaplatiť finančného poradcu. Opak je ale pravdou.

Ak si kúpite opciu napríklad za sto dolárov, ktorá investora oprávňuje uplatňovať si vlastnícke právo v hodnote daného aktíva, povedzme dve tisíc dolárov, máte za vopred známy vklad (100 dolárov) neobmedzený potenciál výnosu. Na druhej strane maximálna strata sa rovná výške vkladu.

To je pre riadenie rizika ideálny stav. Táto alternatíva je zaujímavá najmä pre ľudí, ktorí nemajú dostatok času k detailnému štúdiu finančných trhov.

Opcie sú finančným nástrojom (derivátom), ktorý kupujúcemu dáva právo kúpiť alebo predať podkladové aktívum, akciu, index či menu, za vopred určenú cenu, k určitému dátumu alebo pred ním. Ide teda o termínovaný obchod. Predajná (put) opcia sa využíva, ak kupujúci verí, že cena aktíva bude pred uplynutím opcie klesať. Naopak kúpna (call) opciu používa vtedy, ak čaká, že cena porastie.

S pomocou opcie sa investor môže zaistiť proti poklesu ceny vybraného aktíva, prípadne môže špekulovať na jeho rast alebo pokles. Investor môže využiť pohybu cien aktíva pri oveľa nižších nákladoch, než aké by mal, keby musel vlastniť podkladové aktívum ako také vlastniť.

Ak máte kúpené akcie určitej firmy, môžete využiť predajnú opciu a svoje investície ochrániť. Tým pádom môžete neutralizovať prípadný hroziaci prepad ceny.

Napríklad akcie Apple sa dnes obchodujú okolo 120 USD za kus. Investor vlastní sto kusov akcií a má obavy, že ich cena v najbližších mesiacoch klesne. Verí však, že spoločnosť ponúka príležitosť dlhodobého rastu. Mohol by teda nakúpiť predajnú opciu s dátumom marec 2016 v hodnote 105 USD za cenu 4,20 USD za akciu. Pri sto kusoch akcií to predstavuje celkové náklady vo výške 420 dolárov.

Predajná opcia investorovi ponúka právo predať akcie Apple za 105 dolárov kedykoľvek pred ukončením ich platnosti, a tým zabrániť akejkoľvek ďalšej finančnej strate v prípade poklesu ceny pod uvedenú cenu.
Ak teda v tomto prípade nakúpite put opciu na akcie Apple za cca 3,8% (420 USD) hodnoty vašej súčasnej pozície sto kusov Apple (hodnota 11 000 USD), je vaša dlhodobá pozícia zahedgovaná proti prepadu o 3,8 percent a viac na dobu dvoch mesiacov.

Je to veľmi rozumný príklad riadenia rizika dlhodobého portfólia. Za málo peňazí (3,8% hodnoty) môžete participovať na zmene hodnoty akcií v celkovej hodnote 11 000 dolárov. Zvyšok vášho kapitálu nie je vystavený trhovým rizikám a môže driemať na poistenom sporiacim účte.

Opcie sú skvelým pomocníkom v situáciách, kedy nie je možné ľahko predvídať budúce pohyby cien mien, komodít alebo akcií. Vecí, ktoré vyvolávajú obavy, je celý rad, od nepredvídateľných rozhodnutí centrálnych bánk až po politické udalosti v podobe blížiacich sa volieb.

Ak zvolíte správnu investičnú stratégiu, umožnia vám opcie kontrolovať chaos a dokonca na ňom aj zarobiť. V prípade využitia tohto finančného inštrumentu vopred poznáte svoje maximálne riziko a len v hodnote zlomku svojho kapitálu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 08:53