StoryEditor

Trump: očakávania sa stretnú s realitou (komentár)

Americké subjekty sú najoptimistickejšie od roku 2005. Trump ich po nástupe do úradu môže sklamať.

Po amerických voľbách prudko vzrástol optimizmus všetkých možných subjektov v americkej ekonomike. Indexy dôvery sú na najvyšších úrovniach za posledné roky. Pre ilustráciu som vytvoril kompozitný index dôvery v americkú ekonomiku, ktorý pozostáva z deviatich popredných indexov sentimentu (zahŕňa indexy dôvery výrobcov, nevýrobnej sféry, domácností, malých podnikov a stavebníkov). Vzhľadom na to, že rôzne indexy používajú rôzne škály, som ich historický vývoj meral na základe násobku smerodajnej odchýlky od priemeru.

Výsledky sú nasledovné – optimizmus amerických subjektov je najvyšší od roku 2005, celkový index sa dostal takmer na úroveň plus jednej smerodajnej odchýlky od priemeru. Pred americkými voľbami sa pritom ešte pohyboval tesne nad nulou (teda tesne nad dlhodobým priemerom)

Tento prudký rast dôvery poslal okrem iného prudko nahor akcie, dolár, či inflačné očakávania. Celé to však zatiaľ stojí na tom, že čo Trump ako prezident urobí. Ukazuje to rozdiel medzi vývojom tvrdých a mäkkých dát. Indexy dôvery (t.j. mäkké dáta) sú dotazníkovými prieskumami medzi ekonomickými subjektmi (podnikateľmi, domácnosťami...), tvrdé dáta už vychádzajú z reálnej aktivity, ktorá sa v ekonomike vykonala.

A tieto tvrdé dáta zatiaľ tie mäkké prudko nahor nenasledovali – priemyselná výroba klesala v novembri medziročne o 0,6% a jadrové maloobchodné tržby rástli v decembri medziročne o zhruba 4%, t.j. podobným tempom ako v prechádzajúcich dvoch mesiacoch. Čiže v reálnej ekonomike zatiaľ žiadne výraznejšie zrýchlenie nenastalo.

Z môjho pohľadu sa od Trumpa na základe tohto prudkého rastu optimizmu očakáva nasledovné:

  • Prudké zníženie daní

  • Vysoké investície do infraštruktúry

  • Deregulácia (a to vo veľkej miere čo sa Wall Street, akcie finančného sektora patria po voľbách k tým najúspešnejším)

  • Miernejší postoj k zahraničnému obchodu, ako Trump prezentoval počas kampane

Nikde však nie je napísané, že všetko bude schválené tak, ako sa očakáva. Ukazuje to aj vývoj na finančných trhoch v minulom týždni, kedy investori sledovali prvú Trumpovu tlačovú konferenciu od volieb v nádeji, že dostanú aspoň nejaké detaily ohľadom jeho sľubovaných ekonomických politík. Napokon sa tak nestalo, a akcie aj dolár klesli.

A vôbec to nemusí byť len o tom, že Trump bude robiť iné veci ako nasľuboval, ale aj o tom, že množstvo z jeho opatrení musí prejsť Kongresom, kde má mnoho odporcov aj vo svojej materskej strane.

Čiže po piatkovej inaugurácii Trumpa sa začnú očakávania stretávať s realitou. A keďže sú očakávania mimoriadne vysoké, tak existuje priestor skôr pre sklamanie, ako pre prekvapenie.

P.S.: Ešte jedna zaujímavosť. V rámci dopytovania sa ohľadom spotrebiteľskej dôvery sa v University of Michagan pýtali domácností aj na to, že či počuli z médií pozitívne správy ohľadom ekonomických politík. Percento domácností, ktoré odpovedalo kladne, poskočilo v posledných dvoch povolebných mesiacoch zo zhruba dvoch percent až k osemnástim, čo je s vysokým odstupom najviac v histórii. To je popri ďalších čiastkových ukazovateľoch (ako napríklad odlišný vývoj optimizmu a vnímania vývoja vlastných tržieb zo strany malých firiem) príkladom toho, že optimizmus amerických subjektov môže byť prehnaný.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:08