StoryEditor

Finančné trhy sa cez mobilné aplikácie stali dostupné aj bežným ľuďom (komentár dňa)

07.02.2017, 23:00
Technologický pokrok sa nevyhýba ani svetu investícií a financií.

Pred nástupom internetu boli medzinárodné finančné trhy a burzy výsadou veľkých inštitucionálnych investorov, nadnárodných firiem, bánk, fondov a centrálnych bánk, prípadne bohatších profesionálnych investorov. A ak chcel obchodovať bežný človek, musel počítať s veľkými nárokmi na kapitál a zároveň s vysokými poplatkami za sprostredkovanie obchodov.

V súčasnosti sa však vďaka internetu a rozvoju technológií môže na svetových trhoch na pohybov kurzov mien a ďalších investičných nástrojov zviesť prakticky ktokoľvek. Navyše poplatky vďaka vyššej konkurencii a technológiám výrazne klesli. Stačí mať doma alebo v kancelárii rýchle pripojenie k internetu, bežný počítač alebo smartfón, otvoriť si obchodný účet a môžete začať obchodovať.

V minulosti klienti často zadávali pokyny svojmu maklérovi telefonicky. V súčasnosti však už čoraz viac investorov obchoduje samostatne prostredníctvom elektronických platforiem. Prístup na burzy v Londýne, Frankfurte, New Yorku alebo Tokiu je tak okamžitý a bezprostredný. To obchodníkom aj z radov menších investorov umožňuje pohotovo reagovať na pohyby kurzov a cien.

Platformy ponúkajú široké spektrum pomôcok, ako rôzne typy grafov alebo ukazovateľov. Nechýbajú ani aktuálne údaje o stave vášho obchodného účtu – zostatok na účte, cenné papiere v portfóliu, či aktuálnu bilanciu obchodného účtu.

Sviečkový graf cien akcií spoločnosti Apple za posledný rok. Sviečkové grafy sú medzi obchodníkmi a investormi vzhľadom k svojej prehľadnosti veľmi obľúbené. Zelená sviečka znamená, že cena akcií Applu v daný deň vzrástla, červená naopak že klesla. Úsečky znázorňujú najvyššiu a najnižšiu dosiahnutú cenu v priebehu obchodného dňa.

Existujú aj takzvané čiarové (barchart) grafy. Tento znázorňuje vývoj ceny zlata (v dolároch za trójsku uncu). Rovnako ako sviečkové grafy je úsečka pre daný deň zložená zo štyroch informácií - otváracie ceny (open), uzatváracie ceny (close), cenové maximá daného dňa (high) a cenové minimá (low).

Niektorým obchodníkom s cennými papiermi stačí na otvorenie účtu pár stoviek dolárov, pre serióznejšie obchodovanie je však lepšie počítať na začiatok prinajmenšom s niekoľkými tisíckami dolárov, prípadne ekvivalentom v eurách. Dôvodom sú minimálne poplatky za transakciu. Ak je to napríklad 8 dolárov, potom pri investícii 100 dolárov je to nezmyselných 8 percent. Naopak pri tej istej investícii, ale vo výške 10-tisíc dolárov je to stále len 8 dolárov, teda 0,8 percenta.

Ponuka investičných inštrumentov, s ktorými môže klient obchodovať, je naozaj široká. Obchodníci s cennými papiermi ponúkajú okrem obchodovania s desiatkami svetových menových párov tiež priamy prístup na akciové burzy v Európe, Amerike či Ázii.

Špekulovať môže človek aj na výkyvy jednotlivých mien, cien dlhopisov, komodít, či už sú to ropa, drahé kovy, obilniny alebo kakao či káva. Veľká je aj ponuka burzovo obchodovaných fondov (exchange traded funds) známych ako ETF. Tie sú z hľadiska nákladov pre investorov oveľa výhodnejšie než bankami ponúkané klasické podielové fondy.

Saxo Bank umožňuje svojim klientom investovať do viac ako 30-tisíc titulov. Preto je dobré stále sa zaujímať, či sa rovnaká vec, o ktorú máte záujem, nedá kúpiť aj lacnejšie. Je to podobné ako s nákupom v kamennom obchode verzus nákup cez internet.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa) 03 - Modified: 2017-11-29 12:49:46 - Feat.: - Title: Ako ďalej, OPEC? (komentár dňa) 04 - Modified: 2017-11-23 18:57:48 - Feat.: - Title: Trumpov nový centrálny bankár bude musieť zvládnuť hneď niekoľko nášľapných mín (komentár dňa) 05 - Modified: 2017-11-22 10:05:21 - Feat.: - Title: Akciový Black Friday (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:04