Reuters
StoryEditor

Na Čínských burzách sa neobchoduje (komentár dňa)

12.02.2017, 08:04
Posledné dva týždne sa nedialo s kryptomenami nič zásadnejšie. Avšak pár dní pre písaním článku sa to zmenilo. Príčinou bola, samozrejme, Čína.

Hlavnou tému bola a je opäť Čína, ktorá zatriasla trhmi. Dôvodom je, že najväčšie burzy ako OkCoin a Huobi musia implementovať pravidlá proti praniu špinavých peňazí, ktoré vyžaduje vláda. A tak museli stopnúť obchodovanie na dobu kým ich neimplementujú. To by malo byť najviac 30 dní. Spôsobilo to prepad ceny, keďže v Číne sa obchoduje viac ako 90% Bitcoinu. TO znamená, že aj menší vetrík spôsobí s cenou riadnu kalamitu, nehovoriac o strese v celej komunite. Hovorí sa o tom, že dominancia Číny v tejto oblasti môže postupne klesať. Po tom, čo väčšina hlavných búrz zaviedla poplatky za obchodovanie a rovnako po súčasných udalostiach, už nebude Čína tak atraktívna pre obchodovanie.

To čo sa dialo v poslednom období v Číne sa deje rovnako aj v neďalekej Indii, len s menším oneskorením. Tamojšia centrálna banka vydala začiatkom februára upozornenie, v ktorom varuje pred rizikom používania Bitcoinu. Vzhľadom k tomu, že Bitcoin je už dlhšiu dobu „hviezdou“ v Indii vďaka vládnej výmene peňazí, je to krok do prázna. Rovnako aj preto, že používatelia Bitcoinu vedia o jeho rizikách a vlastnostiach. To znamená, že trhy na to vôbec nereagovali a priemerná cena Bitcoinu na burzách v Indii je stále vyššia ako inde vo svete. Podobne ako Čína, aj India kontroluje kapitál v krajine, aby Indická mena neodtekala do zahraničia. Uvidíme, v najbližšom období sa možno rozhodne bojovať proti tamojším burzám.

Krajinou, ktorá ma tentoraz parťáka v inej chudobnej krajine(Venezuele) je Nigéria. Podobne ako vo Venezuele bojujú s infláciou, pričom hlavnou jej príčinou je prepad cien ropy. Samozrejme situácia ešte nie je natoľko zlá, ako vo Venezuele, avšak Bitcoin už si pomaly získava priazeň. Podľa vyhľadávania cez Google ho obyvatelia vyhľadávajú čím ďalej, tým viac.

Bitcoin bude alternatívou aj v Argentíne. Taxikárom sa nepáči služba zdieľaných jázd, ktorú ponúka Uber. Taxikári sú pod dozorom, pričom musia spĺňať rôzne regulácia, zatiaľ čo Uber nemusí. A tak sa vláda rozhodla kontrolovať jazdcov Uberu a zakázala kartovým spoločnostiam im sprostredkovať platby. Uberu tak neostalo nič iné, ako poskytnúť 25% zľavu pre používateľov zahraničných kariet a rovnako začať akceptovať hotovosť. Mimochodom, pomocou platobných kariet sa dá platiť aj Bitcoinom. V súčasnosti je množstvo spoločností, ktoré ponúkajú platby kartou u bežných obchodníkov s tým, že sa Bitcoiny pred transakciou zamenia za národnú menu. Avšak pravdou je, že sa už objavili aj úvahy o decentralizovanom Uberi v spojitosti s kryptomenami. To by výrazne zjednodušilo pôsobenie Uberu, keďže by nemusel bojovať s kontrolou zo strany vlád.

Článok sa patrí zakončiť pozitívne. A bude to správa od našich severných susedov Poliakov. Štatistický úrad v Poľsku sa rozhodol oficiálne uznať obchodovanie a ťaženie kryptomien, ako ekonomickú aktivitu. To znamená, že všetko zobchodované či vyťažené bude aj súčasťou oficiálnych štatistík. Kto vie, možno sa politici snažia zvýšiť HDP. Avšak kryptomeny tomu v súčasnosti veľmi nepomôžu, keďže v ekonomike predstavujú omrvinky.

01 - Modified: 2022-05-12 08:18:41 - Feat.: - Title: Výpredaj na trhu kryptomien zrýchľuje, bitcoin padá a je najnižšie za posledný rok a pol 02 - Modified: 2022-05-10 10:58:24 - Feat.: - Title: Bitcoin sa prepadá, veľa investorov prerába. Inštinkt mi hovorí, že budú ďalšie straty, tvrdí expert 03 - Modified: 2022-05-10 12:31:59 - Feat.: - Title: Bitcoin je pod 34-tisíc dolárov, od maxima v novembri už stratil polovicu hodnoty 04 - Modified: 2022-05-08 20:57:30 - Feat.: - Title: Možností platiť kryptom pribúda. Bitcoin prijímajú aj tam, kde by ste to nečakali 05 - Modified: 2022-04-25 11:44:07 - Feat.: - Title: Rastie dopad Bitcoinu na životné prostredie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:59