StoryEditor

Kedy už Bitcoin konečne padne? (komentár dňa)

23.02.2017, 23:00

Za napísanie tohto článku môže kamarát, ktorý sa rozhodol investovať do Bitcoinu. Pozrel si cenu a len povzdychol, že či je zase na 1000 dolároch. Samozrejme mojou odpoveďou bolo, že napriek obavám a problémoch v Číne, je to tam kde to bolo. A tak som neskôr premýšľal, kedy konečne padne Bitcoin alebo čo ho môže ohroziť tak, aby záujem o neho klesal?

Všeobecne existujú 3 typy hrozieb, ktoré sú asi aj najviac médiami diskutované. Prvým problémom, z ktorého som ja osobne mal najväčšiu hrôzu, je nepriazeň vlád a štátov vo svete. Jednoducho vlády sa rozhodnú, že používanie Bitcoinu bude trestné a ešte horšie, zakážu transakcie cez banky na Bitcoinové burzy.

Doteraz som si myslel, že to môže byť najpravdepodobnejšia hrozba. Mýlil som sa. Príkladom je Čína. Väčšina výpočtovej sily, ako aj zobchodovaného množstva Bitcoinu je v Číne. Vláda sa v poslednom období snaží silou mocou položiť na kolená používanie Bitcoinu. Zatiaľ sa jej to nedarí.

Na jej kroky je vždy menšia odozva a s cenou to len na chvíľu zamáva. Dôvodom sú decentralizované burzy. Teda miesta, kde sa len „nájde“ dopyt s ponukou a transakcia už smeruje od jedného k druhému. Žiadna tretia strana.

Dlho som si myslel, že tento koncept je síce nepriestrelný, ale keď raz vláda stopne normálne Bitcoinové burzy, tak sa jednoducho stratí dôvera. Ako som spomínal, bol som na omyle. Komunita sa naďalej statočne drží.

Druhým problémom, ktorý sa často spomína, avšak menej, je napadnutie systému. Samotnú „databázu“ Bitcoinu, Blockchain, si môžeme predstaviť ako reťaz. Tu by musel útočník svojou výpočtovou silou, spätne otvárať ohnivká(bloky transakcií, ktoré sa ukladajú každých 10 minút), aby sa dostal ku starším transakciám. A previedol ich obsah niekam inam.

To je v súčasnosti nemožné. Útočníci by museli disponovať obrovskou výpočtovou silou, aby sa to stalo. V počiatkoch Bitcoinu sa samozrejme vyskytli problémy rôzneho druhu, avšak systém bol „opravený“ a funguje ďalej. Iná odpoveď na tento problém môže byť aj trošku filozofická.

Načo by im to bolo. Správa o útoku by sa rozšírila tak rýchlo, že mnoho ľudí by sa stihlo Bitcoinu zbaviť a jednoducho by strácal na hodnote. To by asi nebolo priaznivým stavom pre útočníkov. Pretože mena bez hodnoty by im bola nanič.

Tretí problém súvisí tak trochu s druhým. Kvantové počítače. Počítače budúcnosti s obrovskou silou, ktoré by dokázali systém Bitcoinu doslova roztrhať. Avšak problémom je, že kvantové počítače sú zatiaľ len hudbou budúcnosti a nie je známe, kedy nastúpi ich éra.

A podobne ako pri druhom probléme existuje aj filozofická odpoveď. Keby bol napadnuteľný Bitcoin, boli by napadnuteľné aj iné systémy. Napríklad systémy bánk a iných finančných inštitúcií. Napriek tomu, keď raz vzniknú, tak je pravdepodobné že systémy budú pripravené, aby sa len tak nedali prelomiť. Podobne pripravený bude aj Bitcoin.

Po dlhšom rozmýšľaní som došiel k tomu, že Bitcoin zatiaľ žiť bude. Aj keď som bol dlho skeptik, ale stále ostávam skeptikom voči úplne rozšíreniu používania Bitcoinu. Samozrejme nevieme či bude žiť naplno alebo len prežívať. Napriek tomu, kým mu veria používatelia, tak zatiaľ neexistuje nič čo by ho doslova zabilo.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2018-07-23 22:13:13 - Feat.: - Title: Prehrieva sa domáci trh s nehnuteľnosťami? 03 - Modified: 2018-04-19 20:45:46 - Feat.: - Title: Bitcoin ešte neodpisujme. Nezomiera, len sa očistil 04 - Modified: 2018-01-07 20:34:25 - Feat.: - Title: E-government po švajčiarsky 05 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:54