StoryEditor

Bitcoin rastie na paritu so zlatom

01.03.2017, 23:00

Posledné dva týždne sa niesli v znamení prvých miest. Bitcoin dosiahol zatiaľ najvyššiu cenu. Zmenila sa krajina, kde sa zobchoduje najviac Bitcoinov. A prvý krát sa počet automatov dostal na tisícku(dúfajme, že to nebude klesať).

Prvou udalosťou, ktorá určite udrela do očí každému kto sleduje Bitcoin, je cena. Bitcoin dosiahol cenu 1186 dolárov za Bitcoin. Ako by povedali niektorí z BTC komunity, “to the moon.” To je zatiaľ najvyššia cena za Bitcoin. keďže doteraz bol vrchol na úrovni 1165 dolárov z novembra roku 2013. Nedá sa presne určiť, čo je za týmto rastom. Spomínajú sa viaceré dôvody. Prvým je zvolenie Trumpa a očakávania čo sa bude diať.

Druhým je Mike Mulvaney, ktorého kongres potvrdil ako riaditeľa úradu pre riadenie a rozpočet. Mike má veľmi priateľský postoj ku kryptomenám a bol prvý v kongrese, kto prijímal dary v Bitcoine. Tretím a z môjho pohľadu najpravdepodobnejším dôvodom, je blížiaci sa dátum schvaľovania tzv. Winklevoss Bitcoin ETF.

Jedná sa o obchodovateľný Bitcoin fond. V prípade schválenia bude prvým fondom v Spojených štátoch, ktorý umožní veľkým investorom skrz burzu investovať do Bitcoinu. A to bude samozrejme tlačiť na cenu.

Druhou udalosťou, ktorá menila prvé priečky, bola zmena prvenstva v rámci obchodovania Bitcoinu. V súčasnosti sa stalo Japonsko krajinou, kde sa zobchoduje najväčšie množstvo(doteraz to bola práve Čína). Do určitej miery tomu pomohol aj fakt, že dve najväčšie čínske burzy nedovoľujú do polovice marca narábať s Bitcoinom.

Presnejšie ho obchodníci nemôžu z burzy vytiahnuť. Môžu ho len zameniť naspäť za juany a tie vytiahnuť z burzy. Ako sme predpovedali v minulom článku, to bolo vodou na mlyn decentralizovaným burzám. Obchodovanie na LocalBitcoins vzrástlo v Číne 6-násobne.

Napriek tomu hlavnou príčinou je to, že Japonsko je Bitcoin-friendly. Teda vytvorilo také regulačné prostredie, ktoré nezabraňuje používaniu Bitcoinu. V spojení s vysokou vyspelosťou obyvateľstva, to v konečnom dôsledku narobilo divy.

Mimochodom podobným smerom sa uberajú Filipíny. Uznali Bitcoin ako platobnú metódu. Legislatíva bude vyžadovať od búrz dodržiavanie pravidiel proti praniu špinavých peňazí a pravidiel, ktoré budú klásť požiadavky aj na samotných klientov búrz. V princípe nič nezvyčajné a veľmi podobné legislatíve v Japonsku.

Jedinou výnimkou sú licencie, ktoré si budú musieť burzy zaplatiť, aby mohli podnikať. Z dlhodobého hľadiska Filipíny vytvoria stabilné regulačné prostredie, kde sa môže sféra kryptomien rozvíjať.

Tretie prvenstvo je len takou čerešničkou na torte. Bitcoin v súčasnosti dosiahol tisícku automatov po celom svete podľa CoinATMRadar. Presnejšie tisíc miest kde môžete kúpiť/predať Bitcoin za národnú menu. Najviac je ich v USA a Kanade, kde z 1028 je viac ako 700 bankomatov.

Na poslednom mieste je Afrika, kde je len jeden automat. V prípade automatov je pekným príkladom Ernst & Young, ktorá pre svojich zamestnancov a klientov nainštalovala automat priamo na pobočke vo Švajčiarsku. Ešte krajším, že ich máme už aj na Slovensku a to rovno tri, pričom štvrtý sa spustí od 1. marca.

Za posledné dva týždne sa spomínalo aj iné prvenstvo. Avšak už nie v pozitívnom duchu. Konzorcium desiatok bánk R3, ktoré pracovalo na implementovaní Blockchainu do finančného systému, v princípe zlyhalo. Start-up R3, ktorý stojí za spoluprácou a vývojom, zmenil názov z „Bitcoin startup“ na “Blockchain-inspired startup.”

To by bolo ešte v poriadku, keby nevyhlásili, že Blockchain nechcú, oni sa chcú len inšpirovať. Samozrejme, môže to byť len hranie sa so slovami. Avšak v komunite sa rozšírila značná skepsa, že 59 miliónov dolárov bolo vynaložených zbytočne.

Keby ste si chceli uložiť Bitcoiny a zarobiť na tom(bez tradingu), tak sa na trhu objavila novinka. Termínované Bitcoinové vklady. Presnejšie indická spoločnosť Coinbank chce ponúkať vklady na 3 alebo 6 mesiacov. Kde šesťmesačný vklad bude úročený vo výške 1,25% mesačne a trojmesačný bude úročený jedným percentom.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:44