sociálne siete, počítač, internetReuters
StoryEditor

Plávať či potopiť sa? Nové technológie sú dôležité pre prežitie (komentár dňa)

07.03.2017, 23:00
Takzvaný fintech narušil mnoho odvetví finančných služieb. Či už ide o platobné služby, poistenie, alebo správu investícií.

Noví poskytovatelia finančných služieb ponúkajú širšie a väčšie možnosti za oveľa nižšie náklady ako tradiční správcovia financií. Z tých je ešte stále veľký počet závislý na ľudských zdrojoch a zaužívaných manuálnych procesoch.

Aký vplyv bude mať trend fintech na finančný trh? Budú noví poskytovatelia úspešní pri transformácii správy finančného majetku do tej miery, že zaniknú tradičné obslužné funkcie, alebo to prinesie ešte väčšiu komoditizáciu odvetvia, ktoré už aj tak trpí nízkymi maržami? Ak fintech začne ohrozovať existujúcich poskytovateľov managementu finančného majetku, budú mať tradičné firmy dve možnosti.

Buď budú pokračovať v trende plnohodnotnej spoločnosti vlastniacej kompletný hodnotový reťazec, ktorý sa ukázal byť ziskový, no budú musieť zároveň akceptovať zvýšené náklady na prevádzku a udržiavanie takéhoto obchodného modelu. Alebo zmenia svoj obchodný model na platformu, kde budú sedieť na vrchole rozsiahleho dodávateľského systému pre tretie osoby a zamerajú svoje kapitálové výdavky na digitálny vzťah s užívateľom.

Veríme, že druhá možnosť je viac pravdepodobná. Tento náš názor podporujú aj iné prípady, keď došlo k narušeniu tradičných odvetví. Napríklad v službách, či cestovaní. Ako príklad uvediem aplikácie Airbnb, alebo Uber. Kľúčovou črtou takejto digitálnej revolúcie je rast modelov zameriavajúcich sa na agregované služby.

Cieľom je vybudovať kvalitné užívateľské prostredie namiesto žmýkania vlastných aktív. Stručne povedané, spoločnosti, ktoré sa orientujú na základné činnosti, napríklad užívateľské skúsenosti alebo digitálne vzťahy, a sedia na vrchole obrovského systému dodávateľov, vytvárajú väčšiu pridanú hodnotu ako tradiční poskytovatelia.

Mnoho ľudí verilo, a niektorí ešte stále veria, že wealth management je voči technologickým novinkám odolný, pretože už dnes poskytuje vysokú mieru personalizovaných služieb a úzke osobné vzťahy. Tie sa však orientujú najmä na najbohatšiu klientelu. No práve jej prístup sa mení. Digitálna revolúcia prenikla do mnohých aspektov nášho každodenného života, či už je to online nakupovanie, alebo kvalitné cestovanie. A túto úroveň pohodlia, kontrolu a vysokú zainteresovanosť požadujú pri správe svojho finančného majetku aj bonitní klienti.

Digitálnu revolúciu v oblasti finančných služieb umožňuje kombinácia nových výkonných technológií. Najmä šírenie otvorenej bankovej architektúry prostredníctvom rozhrania API, ktoré umožňuje účastníkom trhu využiť to najlepšie z návrhov tretích strán. Okrem toho umožňuje rozhranie API zákazníkom väčšiu personalizáciu a užívateľsky priateľské prostredie pri väčšej efektívnosti, agilite a flexibilite ako predchádzajúce technológie.

Ako sa teda súčasní poskytovatelia správy finančných aktív adaptujú na úspešnú otvorenú bankovú stratégiu a pretransformujú svoj biznis? Mnohé z nich už dnes ponúkajú doplnkové služby poskytované tretími stranami, ale tieto služby sú predmetom komplikovaných dohôd, ktoré berú modernizácii čas.

Prínosom API je, že umožňuje tretím stranám mať prístup k jednotlivým systémom a platformám oveľa jednoduchšie. Manažéri správy finančných aktív, ktorí si prisvoja model API získajú nové možnosti pravidelne prehodnocovať a vyberať si z rôznych nosných stavebných prvkov, z ktorých si vytvoria svoj vlastný model ponuky pre zákazníkov.

To predstavuje kritický bod rozdielu medzi základným „zlepšením“ produktu/služby, alebo zásadným „posunom“ k lepšiemu.

Doteraz sa inovácie v tejto oblasti prejavovali najmä v užívateľskom komforte klienta, ako v zostavení hodnotového reťazca. Vývoj však ide týmto smerom a podmienkou úspešnosti je stále hlbšie porozumenie technologickej štruktúre ponuky. Ak však správcovia aktív neadoptujú zmeny, ich samotná existencia je ohrozená.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa) 03 - Modified: 2017-11-29 12:49:46 - Feat.: - Title: Ako ďalej, OPEC? (komentár dňa) 04 - Modified: 2017-11-23 18:57:48 - Feat.: - Title: Trumpov nový centrálny bankár bude musieť zvládnuť hneď niekoľko nášľapných mín (komentár dňa) 05 - Modified: 2017-11-22 10:05:21 - Feat.: - Title: Akciový Black Friday (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:48