StoryEditor

Bitcoin si naďalej drží hodnotu (komentár dňa)

15.03.2017, 12:03
Prehľad z oblasti virtuálnych mien na seba nechal trochu čakať. Dôvodom boli udalosti z víkendu, ktoré mali mať výrazný vplyv na Bitcoin, avšak nestalo sa tak.

Presnejšie mám na mysli rozhodnutie komisie pre burzy a cenné papiere v USA, a to v prípade schválenia/neschválenia obchodovateľného Bitcoinového fondu(ETF). Za fondom stoja dvojičky Winklevoss a o uvedenie na burzy sa snažia už od roku 2013. Bohužiaľ, ako som predpokladal, fond komisia neschválila a žiadosť zamietla. Dôvodom bola nedostatočná regulácia Bitcoinu aj na ostatných trhoch.

Po tomto som očakával zemetrasenie na trhoch, keďže sa predpokladalo, že v prvý týždeň mohlo pritiecť do fondu okolo 300 miliónov dolárov. A tentoraz som sa mýlil. Bitcoinom to zamávalo len na chvíľu. Cena sa prepadla z 1350 dolárov na 980 dolárov za krátky čas. Avšak rovnako za krátky čas sa opäť čiastočne vrátila naspäť, a v súčasnosti je nad 1200 dolármi.

V princípe sa mohlo dostať do Bitcoinu viac prostriedkov, čo by vyvolalo tlak na cenu. To sa nestalo, avšak väčší vplyv to nemalo. Bitcoin pokračuje ďalej. A na stole komisie sú ďalšie žiadosti na ETF. Uvidíme, či ostatní žiadatelia uspokoja požiadavky regulátorov.

Ďalšou udalosťou, ktorá bude mať v blízkej budúcnosti pozitívny vplyv na cenu je plnohodnotné fungovanie čínskych búrz. Čínska vláda od nich vyžaduje, aby dodržovali určité regulácie. A tak niektoré burzy zastavili prevod Bitcoinov od polovici februára.

V nasledujúcich dňoch by sa malo plnohodnotné obchodovanie spustiť. Nie je známe kedy presne, keďže sa objavili správy, že sa to môže ešte predĺžiť, avšak niektoré menšie burzy už spustili aspoň čiastočne výber Bitcoinov.

O tom, že Blockchain má široké využitie je aj správa z Belgicka. Japonská spoločnosť Tech Bureau, ponúka riešenie na báze Blockchainu s názvom Mijin pre municipality ako Ghent a Antwerpy. Presnejšie ich technológia bude predložená inštitúcií, ktorá sa stará o vnútornú výmenu informácií v rámci spomínaných dvoch miest.

Cieľom je vytvoriť jednoduchú a lacnú databázu na spravovanie bežných vecí, ako údaje o narodení, úmrtí, svadbe, bydlisku, či rozhodnutiach na úrovni mesta. O systéme Mijin sa už hovorí v Thajsku, USA, Laose, Singapure alebo Indonézií.

Naopak naši južný susedia nevidia v Bitcoine, či Blockchaine pravdepodobne žiaden potenciál. V maďarskom parlamente bude predložený návrh zákona, ktorý by mal výrazne obmedziť používanie Bitcoinu. Zákon umožní špehovanie, či už mobilov alebo iných elektronických zariadení. Rovnako pri menšom podozrení, budú mať štátne inštitúcie právo siahnuť na virtuálne meny.

Teda siahnuť na všetky dáta s nimi spojené, ako aj peňaženky. Keďže predpokladajú, že virtuálne meny sa často používajú na nelegálnu činnosť. Napriek tomu, sú to veľmi rozporuplné a naivné vyhlásenia. Keďže hlavným benefitom väčšiny kryptomien je, že na nich nevie štát siahnuť tak jednoducho, ako v prípade bankových účtov. Keď zákon parlamentom prejde, s odstupom času uvidíme, či sa im niečo podarilo skonfiškovať.

Čerešničkou na torte je Nórsko. Tamojšia vláda už akceptuje Bitcoin. Teda nie tak úplne. Presnejšie Nórska polícia zadržala ešte v roku 2015 trojicu mužov, ktorí predávali drogy. V súčasnosti od nich prokuratúra žiada, aby zaplatili 120 Bitcoinov a 3,1milióna nórskych korún.

To znamená, že 28% zaplatenej sumy bude v Bitcoinoch. V princípe na tom zarobia, keďže medzitým cena Bitcoinov poriadne narástla. Ktovie možno aj na Slovensku časom skončí zo strany vlády doba kešu.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2018-07-23 22:13:13 - Feat.: - Title: Prehrieva sa domáci trh s nehnuteľnosťami? 03 - Modified: 2018-04-19 20:45:46 - Feat.: - Title: Bitcoin ešte neodpisujme. Nezomiera, len sa očistil 04 - Modified: 2018-01-07 20:34:25 - Feat.: - Title: E-government po švajčiarsky 05 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:16