StoryEditor

Dopyt po zlate a striebre sa upokojil (komentár dňa)

28.03.2017, 00:00

Ceny na trhu

Minulý týždeň bol pre zlato i striebro celkom dobrým týždňom. Ich ceny pomaly rástli. Cena zlata sa z úrovne 1225 USD postupne prepracovalo až k 1250 USD, aj keď teda koncom týždňa v závere obchodovania padla mierne späť. Striebro nasledovalo svojho silnejšie brata. Cena rástla niekde z úrovne 17,37 USD až skoro k 17,8 USD.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1242,9 USD, čo bolo o 14,1 USD viac ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 17,73 USD, čo bolo o 36 centov viac ako predminulý týždňom. Pomer cien zlata a striebra týmto len mierne klesol na úroveň 1 ku 70,10 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo mierne viac ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 199,26 a stúpol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 83,99 a rovnako stúpol.

Dianie na trhu

Minulý týždeň sme si písali, že „Fundamenty pre oba kovy sú silné. A to aj v stave rastu ich cien. Pokiaľ sa nič na trhu nezmení, sú oba kovy pripravené na ďalší rast. V prípade, že nastane, bude zaujímavé sledovať, ako sa bude ďalej vyvíjať stres. Dokáže ho vyššia cena eliminovať alebo sa bude naďalej prehlbovať?

Ceny rástli. A ak by cena zlata v piatok mierne nezakopla, koniec týždňa by bol pre zlato určite pozitívnejší. Striebro rástlo rovnako. Len pripomeniem, že to, čo sledujeme, je ako sa vyvíja dopyt a ponuka po drahých kovoch z hľadiska tvorcov trhu. Oni testujú to, či na trh prúdi dostatok zlata a striebra. Zároveň si vždy treba uvedomiť, že zlata i striebra je relatívne dostatok. Ležia niekde na skladoch. A to, či vstúpia do obchodných vzťahov, nie je veľmi otázka novej ťažby, ale otázka toho, či sa niekto obáva budúceho vývoja. Ak na trh kovy neprúdia, je to znak vyššieho stresu a naopak.

Čo sa z hľadiska dopytu a ponuky teda na trhu po raste cien udialo? Na stránkach viagold.sk nenájdete nič v tom zmysle, že po pokorení hranice 1250 USD pri zlate a preskočení 17,5 USD pri striebre sa cena nemôže zastaviť a že je pripravená len rásť; a najlepšie na mesiac. To, nech hľadá čitateľ, na iných blogoch. Je ich po internete dosť. Na viagold.sk si prečíta, čo robia market makri. A situácia je dnes taká, že vyššie ceny, znižujú postupne stres. Aspoň to sa dialo koncom týždňa. A to aj pri zlate a aj pri striebre. V ostatnom období sme naopak videli na trhu skôr trend, že stres rástol aj pri vyššej cene, resp. ak cena poklesla zvýšil sa stres výrazne.

Výhľad

Čo teda očakávať? Bude závisieť od toho, čo sa na trhu bude diať v nasledujúcich týždňoch. Bol znížený dopyt pri vyššej cene len zaváhaním? Alebo sa mení trend, či bude trh stagnovať? Z minulotýždňového vývoja sa to nedá povedať. Predsa len, pokles stresu nebol veľmi veľký. Len sa nepotvrdil trend, ktorý tu máme už viac ako 3 mesiace a to vyššia cena = vyšší stres, resp. nižšia cena = omnoho vyšší stres. Treba preto počkať. Z pohľadu cien by situáciu rozlúskol aj nejaký cenový pohyb vyššie, ktorý je skôr na programe dňa, a ktorý by odhalil, či je zlata a striebra skutočne aj pri vyššej cene dostatok.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom a sledujte najzaujímavejšie správy, ktoré sa týkajú zlata a striebra. Ako odhaliť a spoznať zmeny na trhu so zlatom a striebrom z hľadiska fundamentov sa dozviete v mojej knihe „Mrcha zlato“.

kitco.com, viagold.sk

01 - Modified: 2020-01-26 21:23:13 - Feat.: - Title: Útok na finančníkov má aj nechcené dôsledky 02 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 03 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa) 04 - Modified: 2017-11-29 12:49:46 - Feat.: - Title: Ako ďalej, OPEC? (komentár dňa) 05 - Modified: 2017-11-23 18:57:48 - Feat.: - Title: Trumpov nový centrálny bankár bude musieť zvládnuť hneď niekoľko nášľapných mín (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:53