Jiří Benák, iDNES.cz
StoryEditor

Po konci intervencií sa kurz českej koruny skokovo neposilnil. Prečo? (komentár dňa)

05.05.2017, 00:00

Ukazuje sa, že stará investorská rada Warrena Buffetta stále platí: Keď vám bude každý hovoriť, že nejaká investícia je tutovka, mali by ste sa čo najrýchlejšie poobhliadnuť po niečom inom. Presne to sa ukázalo pri ukončení kurzového záväzku Českej národnej banky k českej korune.

Ukončenie intervencií sa čakalo a v spoločnosti sa postupne vytvorili veľké očakávania na posilnenie koruny voči euru. Začali sa objavovať zaručené správy o tom, ako jednoducho a rýchlo možno zarobiť. Avšak finančné trhy nefungujú tak jednoducho – sú to spojené nádoby celej rady faktorov. Žiadne skokové posilnenie sa nakoniec nekonalo.

Na trhu kolujú dve skupiny názorov, prečo očakávaný vývoj nanastal. Ten prvý sa snaží vysvetliť, prečo česká koruna skokovo neposilnila, ako sa predpokladalo a hľadajú pre aktuálny vývoj fundamentálne argumenty.

Ten druhý s napätím čaká na štatistiku devízových obchodov za apríl, z ktorých by sa dala odvodiť prípadná post-intervenčná stratégia ČNB na oslabovanie koruny. Medzi vysvetľujúcimi argumentmi, prečo koruna zatiaľ skôr osciluje okolo hodnôt intervenčného záväzku než okolo 25 Kč/euro, sa vyskytujú dva hlavné.

Po prvé: oznámenie o ukončenom záväzku bolo nečakané iba na prvý pohľad. Centrálni bankári ukončenie záväzku dopredu avizovali, priebežne upresňovali, na ktorých informáciách budú stavať svoje rozhodnutie a trh bol fundamentálne smerovaný k tomu, čo sa chystá.

Investori, poučení nečitateľnosťou podobných „investičných tutoviek“, boli pripravení uzatvárať špekulatívne pozície, a tomu zodpovedalo nastavenie forwardových operácií. Navyše, netreba zabúdať na to, že mnohí obchodníci predpokladali koniec intervencií o jeden až tri mesiace neskôr.

Po druhé: k tomu, aby mena posilňovala, sa musí nájsť záujemca o jej nákup. Počas dlhého obdobia slabej koruny ju do portfólia nakúpil takmer každý, kto o ňu mal záujem. Žiadne super bombastické investičné príležitosti, na ktoré by globálni hráči nutne potrebovali českú menu, sa u našich západných susedov aktuálne neobjavujú.

A špekulanti, ktorí hrali s centrálnymi bankármi menovú hru „posilňuj, pretože vieš, že bude mena umelo oslabená“, momentálne stratili o korunu záujem a presúvajú sa inam. Takže vytvárajú depreciačný tlak. Nezabudnime, že menový kurz ovplyvňuje aj meniaci sa záujem o euro, napríklad s ohľadom na prezidentské voľby vo Francúzsku alebo neistota okolo amerického dolára.

Ako som už naznačil v úvode, niektorí investori špekulujú o tom, že ČNB v strachu o dôveryhodnosť koruny ďalej pokračuje v nákupoch eurových devíz za českú korunu, a tým vytvára tlak na jej oslabenie. Tým pádom čakajú na štatistické dáta o devízových intervenciách, ktoré však budú „nadhodnotené “ o začiatok mesiaca, kedy ešte intervencie prebiehali. Takže ani tu sa ešte nemusíme dočkať jednoznačnej odpovede na otázku, prečo koruna skokovo neposilnila.

Autorom je Peter Bukov, hlavný analytik TopForex.

01 - Modified: 2020-04-24 13:07:20 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 02 - Modified: 2020-04-24 13:07:02 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 03 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 04 - Modified: 2018-11-23 08:33:21 - Feat.: - Title: Striebro: dlho zaznávaná komodita, ktorej svitá na lepšie časy? 05 - Modified: 2018-09-17 09:43:15 - Feat.: - Title: Pozitívne inflačné čísla posilnili kurz eura
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:52