česká korunaReuters
StoryEditor

Česká koruna potvrdzuje starú radu Buffetta. Prečo sa z nej nestala tutovka?

06.05.2017, 00:15

Ukazuje sa, že stará investorská rada Warrena Buffetta stále platí: Keď vám bude každý nahovárať, že nejaká investícia je tutovka, mali by ste sa čo najrýchlejšie poobzerať inde. Presne to sa ukázalo pri ukončení kurzového záväzku Českej národnej banky, píše v komentári Peter Bukov, hlavný analytik TopForex.

O téme sa diskutovalo veľmi intenzívne a v českej spoločnosti sa vytvorilo široké jednosmerné očakávanie pohybu kurzu koruny voči euru. Začali sa objavovať zaručené správy o tom, ako ľahko a rýchlo zarobiť peniaze. Lenže finančné trhy nefungujú tak jednoducho - sú to spojené nádoby celého radu faktorov.

Na trhu kolujú dve skupiny názorov. Tie prvé sa snažia vysvetliť, prečo koruna skokovo neposilnila, ako sa predpokladalo, a hľadajú pre to fundamentálne argumenty. Tí druhí s napätím čakajú na štatistiku devízových obchodov v mesiaci apríl, z ktorých by mohla byť odvodená prípadná post-intervenčná stratégia Českej národnej banky na oslabovanie koruny.

Medzi argumenty, ktoré vysvetľujú, prečo koruna zatiaľ osciluje skôr okolo hodnôt intervenčného záväzku než okolo 25 Kč/euro, patria tieto dva hlavné.

Po prvé: hoci bolo oznámenie o ukončenom záväzku na prvý pohľad nečakané, tak pri hlbšej analýze zas tak nečakané nebolo. Centrálni bankári ukončenie záväzku dopredu avizovali, priebežne upresňovali, na ktorých informáciách budú svoje rozhodnutie stavať a trh bol fundamentálne smerovaný k tomu, čo sa chystá. Investori poučení nečitateľnosťou podobných "investičných tutovek" boli pripravení uzatvárať špekulatívne pozície a nastavenie forwardových operácií tomu zodpovedalo, navyše myslime na to, že mnohí obchodníci predpokladali koniec intervencií o mesiac až tri mesiace neskôr.

Po druhé: na to, aby mena posilňovala, sa musia nájsť záujemcovia o jej nákup. Počas dlhého obdobia slabej koruny si ale do portfólia zaobstaral takmer každý, kto o ňu mal záujem. Žiadne super bombastické investičné príležitosti, na ktoré by globálni hráči potrebovali nutne českú menu, sa v tuzemsku bohužiaľ neobjavujú. A špekulanti, ktorí hrali s centrálnymi bankármi menovú hru "daj, lebo vieš, že bude mena umelo oslabená", momentálne stratili o korunu záujem a presúvajú sa inam. Takže vytvárajú depreciačný tlak. Nezabudnime, že menový kurz ovplyvňuje aj meniaci sa záujem o euro, napríklad s ohľadom na prezidentské voľby vo Francúzsku alebo neistoty okolo amerického dolára.

Ako bolo ale naznačené v úvode, niektorí investori špekulujú o tom, že ČNB v strachu o dôveryhodnosť koruny ďalej pokračuje v nákupoch eurových devíz za českú korunu a tým vytvára tlak na jej oslabenie. Tým pádom čakajú na štatistické dáta o devízových intervenciách, ktoré však budú "znehodnotené" začiatkom mesiaca, kedy ešte intervencie prebiehali. Takže ani tu sa ešte nemusíme dočkať jednoznačnej odpovede na otázku, prečo koruna skokovo neposilnila.

01 - Modified: 2023-12-31 07:49:00 - Feat.: - Title: Ako sa bude v roku 2024 dariť českej korune? Experti čakajú, že bude pod veľkým tlakom 02 - Modified: 2023-05-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Chorvátski hotelieri využili euro na zdraženie služieb 03 - Modified: 2023-04-23 12:14:19 - Feat.: - Title: Analytici očakávajú ďalšie posilnenie českej koruny, môže pokoriť hranicu 23 Kč za euro 04 - Modified: 2023-04-13 13:20:58 - Feat.: - Title: Česká koruna stále posilňuje, prelomila hranicu 23,30 CZK/EUR. Stalo sa tak prvý krát od roku 2008 05 - Modified: 2023-03-29 14:26:23 - Feat.: - Title: Česká národná banka svoju kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenila
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:14