Voľby vo Veľkej BritániiReuters
StoryEditor

Hlad po bezpečí narastá (komentár)

08.06.2017, 00:00
Autor:
Jakub RosaJakub Rosa

Ekonomicko-politický „super“ štvrtok je tu. Nervózne trhy sa sústreďujú na viaceré kľúčové udalosti, ktoré môžu napovedať ich budúci vývoj.

Aktuálne preferencie v Spojenom kráľovstve naznačujú, že volebný vabank premiérky Theresy Mayovej dostáva trhliny a Konzervatívci môžu v predčasných parlamentných voľbách paradoxne viac stratiť ako získať. V takom prípade by do úvahy pripadalo vládnutie s menšinou alebo koalícia s niektorou z opozičných strán, čo v konečnom dôsledku môže oslabiť vyjednávaciu pozíciu U.K. pri negociácii Brexitu s EÚ, čim by sa zámer vyhlásenia volieb absolútne minul účinku.

Od ECB sa na dnešnom zasadnutí neočakáva žiadna výrazná akcia a masívny menový doping od Eurobanky bude pokračovať aj naďalej. Zmena však môže nastať v rétorike a zo slovníka Maria Draghiho pravdepodobne vypadnú viaceré holubičie signály. Vzhľadom na oslabujúce inflačné tlaky v eurozóne sa viac očakávať nedá.

V USA prinesie nové svetlo do prípadu ovplyvňovania výsledku amerických volieb výpoveď odvolaného šéfa FBI pred americkým Kongresom.
Akcioví investori vyčkávajú a prikláňajú sa k bezpečiu akým je zlato či štátne dlhopisy. Odklon od rizikových aktív možno pozorovať aj v dôsledku rastúceho napätia na Blízkom Východe, kde niektoré arabské krajiny ukončili diplomatické s Katarom, na čo citlivo reaguje cena ropy na svetových trhoch.

Autor je analytik Across Private Investments

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:31