Reuters
StoryEditor

ECB vidí sadzby na aktuálnych úrovniach dlhodobo

21.07.2017, 14:31

Štvrtkové zasadnutie Európskej centrálnej banky je za nami. ECB podľa predpokladov ponechala monetárnu politiku nezmenenú a hlavná úroková sadzba zostala na nule, pričom depozitná sadzba bola ponechaná na - 0,4 percentách. Zaujímavým bodom v sprievodnom komentári bola časť, kde sa spomínalo, že kvantitatívne uvoľňovanie (QE) by mohlo byť ponechané po dlhšiu dobu, než sa pôvodne plánovalo, resp. upravené podľa aktuálnej situácie na trhu. Trh veľmi na toto rozhodnutie nereagoval a EUR/USD pár zostával pod 1,15.

Konferencia ale bola o dosť volatilnejšia a tak si uveďme niektoré dôležité body, o ktorých rozprával Mario Draghi. Podľa neho, ECB vidí sadzby na aktuálnych úrovniach aj dlhodobo po konci QE. To by malo byť ukončené až v decembri resp. fungovať až dovtedy, kým ECB neuvidí jasný rast inflácie. Riziká rastu ekonomík sú vybalansované, stále je potrebná veľmi uvoľnená monetárna politika na podporu ekonomík v Eurozóne. ECB môže navýšiť alebo predĺžiť QE, ak to bude potrebné. Inflácia by sa mala držať na aktuálnych úrovniach okolo 1,4 percenta v ďalších mesiacoch; rast v EÚ zostáva tlmený neschopnosťou ekonomických a daňových reforiem a nakoniec: ECB nediskutovala o možnosti znižovať kvantitatívne uvoľňovanie.

Celkovo tak toto zasadnutie vyznelo úplne opačne než posledné Draghiho prejavy. Posledné týždne sa niesli v znamení noviniek, že ECB bude už čoskoro znižovať QE a pomaly zvyšovať sadzby, no júlové zasadnutie tieto tvrdenia úplne vyvrátilo. Pravdepodobne tak QE naozaj skončí až v decembri a nie skôr, pričom sadzby tak skoro smerom nahor nepôjdu. Navyše, ECB potvrdila, že monetárna politika bude aj naďalej veľmi uvoľnená. Zasadnutie a konferencia tak boli holubičie a v presnom opaku oproti posledným dňom. Reakcia trhu ale bola skôr jastrabia a EUR/USD pár vzrástol o cca 80 pipov a znova sa dostal nad 1,15. Po trhu sa šírili šumy, že Draghi mal možnosť poslať euro výraznejšie nadol, avšak nespravil tak, a preto by rastový trend na EUR/USD mohol pokračovať aj naďalej. Akcie po jeho slovách klesali vďaka silnejšiemu euru a vzrástli aj výnosy na dlhopisoch v EÚ.

Pokiaľ euro zostáva nad 1,15, výhľad je aj naďalej rastový a EUR/USD pár by mohol do konca leta vzrásť až k 1,20. Uvidíme, ako bude reagovať ECB na septembrovom zasadnutí, ak bude euro a výnosy pokračovať v raste.

01 - Modified: 2024-05-06 13:07:50 - Feat.: - Title: Som stále viac presvedčený, že inflácia smeruje k jej cieľu, vraví hlavný ekonóm ECB Lane 02 - Modified: 2024-05-05 15:26:37 - Feat.: - Title: ECB zrejme začne uvoľňovať menovú politiku skôr ako Fed. Môže to mať negatívny vplyv na eurozónu 03 - Modified: 2024-05-05 14:42:41 - Feat.: - Title: ECB nemôže priamo financovať zelené investície, tvrdí guvernér francúzskej banky. Politici na ňu tlačia 04 - Modified: 2024-05-03 14:58:02 - Feat.: - Title: Koľkokrát zreže ECB tento rok úrokové sadzby? Grécky guvernér mení svoje odhady 05 - Modified: 2024-04-30 18:38:26 - Feat.: - Title: Údaje o inflácii posilňujú dôveru v redukciu úrokov začiatkom júna, hlási predstaviteľ ECB Villeroy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 06:26