StoryEditor

Jednu menovú vojnu sme prehliadli (komentár)

16.10.2012, 00:10
Čínske intervencie sú odsudzované na oboch stranách Atlantiku.

Ak niektorá krajina dosahuje dlhodobo prebytok bežného účtu, znamená to, že vyváža kapitál. Dôležitou otázkou potom je, kto tento kapitál exportuje. Ak do zahraničnej investuje verejný sektor, ide často o manipuláciu s kurzom a platí to najmä v prípade, keď tak robí centrálna banka. Bežne používaným indikátorom miery takejto manipulácie je pomer nahromadených devízových rezerv k HDP.

Čína doteraz nahromadila rezervy za viac ako 2630 miliárd eur, Švajčiarsko asi sedemkrát menej. Jeho rezervy dosahujú "len" asi 340 miliárd eur, v európskom meradle však nie sú nevýznamné. Čínske rezervy sú navyše investované najmä v dolároch, zatiaľ čo tie švajčiarske v eurách. Môžeme odhadovať, že Čína za posledné tri roky nakúpila asi 270 miliárd eur, zatiaľ čo v prípade Švajčiarska to bolo 170 miliárd eur. Táto suma je o niečo menšia, ale rádovo zostáva rovnaká.

Švajčiarsko teda nakupuje veľké množstvo eur a kurz franku tak drží umelo nízko. Nikoho však takýto postup príliš nevzrušuje. Čínske intervencie, ktoré sú vo vzťahu k HDP oveľa menšie a ktoré počas posledných 12 mesiacov ustali, sú odsudzované na oboch stranách Atlantiku. Tento rozdielny prístup je ešte viac zarážajúci, ak porovnáme prebytky bežných účtov: V prípade Švajčiarska tento prebytok dosahuje 12% HDP, zatiaľ čo v prípade Číny menej ako 3% HDP.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Pád z fiškálneho útesu by bol priamo do recesie

Jadro nie je len o peniazoch

Americké uhlie bodovalo

Švajčiari tvrdia, že po prepuknutí krízy začali špekulanti považovať frank za bezpečné útočisko a vytlačili jeho kurz na úrovne, ktoré robí švajčiarske exporty nekonkurenčné. Tento pohľad však ignoruje to, že podmienky pred krízou boli úplne špecifické. Domácnosti z východnej Európy boli ochotné zadlžovať sa v nízkoúročených pôžičkách vo frankoch, úverový boom v zahraničí vyvolával dojem, že investície mimo Švajčiarsko sú rovnako bezpečné ako tie domáce. Táto ilúzia síce už neexistuje, odlev kapitálu sa však stále považuje za niečo prirodzené, ​​zatiaľ čo jeho súčasný prílev je "špekuláciou" a musí byť neutralizovaný.

Exporty eurozóny do Švajčiarska sú pritom asi rovnako vysoké ako exporty do Číny. Kurz franku k euru má takú veľkú dôležitosť a intervencie švajčiarskej centrálnej banky znateľne sťažujú snahy o elimináciu deficitov bežného účtu krajín na periférii.

(Zdroj: VOX)

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hry s umením na počesť Julesa Verna
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:10