StoryEditor

USA môžu zničiť mexické drogové kartely. Legalizáciou marihuany

13.10.2014, 09:48
Autor:
Pavel PetrPavel Petr
Legalizáciou marihuany môžu Spojené štát zobrať drogovým kartelom hlavný zdroj financovania. Ich moc tak začne rýchlo upadať.

Dekriminalizácia drog ako je marihuana znamená, že užívanie drogy pre osobnú potrebu nie je už kriminálnym činom. Výhody takéhoto kroku sú tak početné a mocné, že je len ťažko možné pochopiť odporcov tohto kroku.

Hnutie za legalizáciu marihuany v USA v posledných rokoch pomerne značne akcelerovalo svoju snahu. Výsledkom toho sú štáty, ktoré dekriminalizovali použitie aspoň na zdravotnícke účely. Niektoré štáty napríklad ako Colorado išlo ešte ďalej a povolilo aj rekreačné užívanie tejto ľahkej drogy. Očakáva sa, že aj číslo štátov s týmto typom použitia ďalej porastie.

Je oveľa lepšie pre samotné štáty, ako pre federálnu vládu rozhodnúť o zákonnosti použitia drog, pretože potom tie štáty stále môžu potierať marihuanu ako kriminálny akt. Ale je isté, že to bude o to ťažšie tak ponechať, keď okolitá väčšina štátov bude k marihuane ohľaduplnejšia.

Drogové kartely

Dekriminalizácia užívania tejto ľahkej drogy a jej produkcia by mala obrovský blahodarný účinok najmä na Mexiko. Tradične Mexiko produkovalo a produkuje väčšinu marihuany, ktorá je spotrebovávaná v USA. Distribúcia z Mexika do Spojených štátov je kontrolovaná mocnými drogovými kartelmi, ktoré z tejto činnosti inkasujú enormné zisky. Mexická vláda bojuje s týmito kartelmi a zatiaľ to prinieslo len tisíce mŕtvych a všeobecnú korupcii v mexickej polícii a vláde. Smer nabraný v USA k dekriminalizácii vlády značne zníži zisky mexických kartelov a oslabí ich moc nad bežnou mexickou populáciou.

Mnoho ľudí je nešťastných, keď sú závislí na drogách. A je jedno, či je to alkohol, nikotín, kokaín alebo marihuana. Chceli by sa odpútať od svojej závislosti, ale to nie je jednoduché. Je to extra zložité, ak ste závislý na nezákonnej látke. Kliniky sa zdráhajú liečiť pacientov, ktorí sú závislí na látkach, ktorých použitie je ilegálne.

Kritici správne namietajú, že legalizácia marihuany by podporila rad ľudí v experimentovaní s marihuanou a pravdepodobne by tiež vzrástla celková spotreba. Hoci, čo je dôležitejšie? Legalizácie povedie k redukovaniu miery závislosti na marihuane. Na druhej strane zasa povedie k lepšej pripravenosti a ochote kliník liečiť ľudí závislých práve na tejto látke. Vzniknú nové organizácie alebo spoločnosti, ktoré pomôžu závislým preťať bludný kruh závislosti. Ako výsledok môžeme očakávať rast spotreby, ale zároveň pokles skutočne závislých ľudí. To by malo zmierniť obavy všetkých odporcov legalizácie, že to povedie len k väčším problémom.

Zdanenie spotreby

Legalizácia tiež dláždi cestu k zdaneniu jej spotreby, tak ako to poznáme pri alkohole, potom čo bol zdanený po období prohibície. Vyššie zdanenie a vysoké ceny budú pôsobiť ako regulácia trhu a spotreba marihuany určite raketovo nepoletí do nebies.

Súčasná vlna výdavkov na boj s marihuanou bude nahradená príjmom z jej zdanenia. Potenciálne tržby sú samozrejme ako pokušenie pre rad vlád jednotlivých štátov zmeniť legislatívu okolo marihuany. Samozrejme, ak bude sadzba príliš vysoká, produkcia sa vráti do šedej zóny do undergroundu spoločnosti.

Dobrým užitím výnosov z daní by bolo určite vzdelávanie a ďalšie snahy ako zdôrazniť nepriaznivé vplyvy závislosti na drogách. Časť výnosov môže byť tiež použitá na podporu drogových kliník a ostatných súkromných skupín, ktoré sa snažia potierať závislosť a odrádzať tých čo balansujú na hrane od hlbšieho prepadnutia do závislosti. Všetko sú to oveľa lepšie spôsoby ako využiť verejné peniaze ako ich len utopiť v nákladoch na políciu, súdy, väznice, aby potrestali ľudí, ktorí požívajú marihuanu.

Zdroj Blog Gary Becker a Richard Posner

01 - Modified: 2006-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: UDALOSTI
01 - Modified: 2024-04-02 07:21:17 - Feat.: - Title: Nemecko je deviatou krajinou sveta, kde je rekreačné užívanie marihuany legálne. Na Slovensku o tom politici nechcú ani počuť 02 - Modified: 2024-04-01 10:52:00 - Feat.: - Title: V Nemecku vstúpila do platnosti čiastočná legalizácia marihuany 03 - Modified: 2024-03-27 14:09:19 - Feat.: - Title: Prezidentka udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Pôvodne ho odsúdili na 10 rokov za marihuanu na vlastnú spotrebu 04 - Modified: 2024-03-27 13:49:01 - Feat.: - Title: Čaputová udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Odpykal si vyše polovicu trestu za marihuanu 05 - Modified: 2024-03-22 12:08:30 - Feat.: - Title: Nemecko od apríla čiastočne legalizuje rekreačné užívanie konope. Rastliny môžu pestovať aj doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:25