StoryEditor

Európa je mŕtvola, od ktorej je nutné sa odtrhnúť

24.05.2014, 00:00

Európska únia sa snaží hľadieť dopredu. Po voľbách do európskeho parlamentu prídu zmeny v Európskej komisii. Politici, diplomati aj podnikatelia diskutujú o tom, akým výzvam bude Európa v nasledujúcich rokoch čeliť. Tých hlavných je päť. Prvá z nich sa týka susedov Európskej únie. Arabská jar vyvolalo prvú vlnu nepokoja a konfliktov, potom začal Vladimír Putin intervenovať na Ukrajine, ktorá leží na východnej hranici EÚ. Rad diplomatov sa obáva, že sa Moskva pokúša Ukrajinu rozvrátiť a zabrániť tomu, aby padla do sféry vplyvu západu. To predstavuje geopolitické výzvy. Väčšina krajín EÚ by sa zrejme rada vrátila k starému poriadku, ale Putin to možno nedopustí.

Výzvou je aj migrácia. Tento rok dosiahne počet imigrantov pravdepodobne rekordné úrovne. Pri pokusoch o útek z Líbye do Talianska môžeme už hovoriť o humanitárnej kríze. Krajiny na juhu Európy čelia vysokým tenziám a domnievajú sa, že nesú väčšinu nákladov spojených s utečencami. K tomu sa očakáva zvýšená imigrácia z Ukrajiny a vnútorný pohyb ľudí v EÚ. Ten je sporným bodom napríklad vo Veľkej Británii. Veľká Británia potom pre EÚ predstavuje výzvu samu o sebe. Silnejú v nej protesty proti členstvu v EÚ a krajina požaduje diskusiu o znížení vplyvu, ktorý na ňu Európska únia má.

Rast a tvorba pracovných miest tvorí ďalšiu položku na našom zozname. V spomínanej Veľkej Británii sa napríklad objavuje názor, že táto krajina by sa mala "odtrhnúť od mŕtvoly" a jej ekonomickej slabosti. Problém číslo jedna predstavuje v mnohých krajinách nezamestnanosť mladých. Vlády sľúbili reformy, ale potom, čo poľavil tlak finančných trhov, ostáva mnoho z nich nenaplnená. Korporátny sektor by si prial najmä dokončenie obchodné dohody s USA a pokrok vo zjednocovania európskych trhov. Bankovej únie zatiaľ v niektorých krajinách tiež existuje len na papieri.

Posledným bodom je energetika. Nikde nie je neschopnosť vytvoriť spoločný trh tak zrejmý ako v tomto sektore. Podľa zástupcov firiem by mala byť vytvorená celoeurópska rozvodná sieť elektriny aj plynu, ktorá by zvýšila efektívnosť a znížila ceny. Vypovedajúce je napríklad to, že Portugalsko i Španielsko majú terminály pre LNG, neexistuje ale infraštruktúra, ktorá by plyn dopravila do Francúzska a ďalších európskych krajín. Nejde len o ekonomický problém. Zníženie energetickej závislosti na Rusku je aj otázkou bezpečnosti. Minulých päť rokov ukázalo, že potrebné kroky sa prijali iba vtedy, ak hrozí kríza. Súčasný vývoj na Ukrajine by tak mohol prispieť aj k vytvoreniu spoločného energetického trhu.

Zdroj: WSJ

01 - Modified: 2006-05-30 08:04:07 - Feat.: 0 - Title: Detské koncentráky? Rumunsko čelí kritike
01 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 02 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 03 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné? 04 - Modified: 2022-03-24 10:16:45 - Feat.: - Title: Ruský pretekár dostal padáka a bolo jasné, že ceny hnojív vyletia. Naša najväčšia agrofirma hlási státisícové manko 05 - Modified: 2022-03-22 19:15:46 - Feat.: - Title: Bude Fed postupovať agresívnejšie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:24