StoryEditor

Jedna mena nestačí. Je čas zaviesť druhé euro

12.07.2014, 19:03
Nelichotivá ekonomická situácia v eurozóne nasvedčuje tomu, že by sa mala prehodnotiť existencia druhého eura.

Jedným z pochybných rysov súčasnej situácie v eurozóne je to, že z pohľadu Nemecka neexistuje nejaký veľký problém. Táto krajina si po Veľkej recesii rokov 2008-2010 neviedla nijako zle. S pokračujúcimi reformami, ktoré majú zabrániť rozpadu eurozóny, rastie aj tlak na Nemecko, aby k spoločnej snahe prispelo. Možno je ale namieste začať premýšľať radikálne. Podľa môjho názoru by sa niektorým krajinám darilo lepšie, ak by začali používať druhé euro. Podobné návrhy zazneli už v minulosti, ale pokračujúca zlá makroekonomická situácia volá po novej diskusiu nad touto záležitosťou. 

Druhé euro by malo niekoľko fundamentálnych výhod. V prvom rade by bolo nastavené lepšie ako to predchádzajúce. Nie je dôvod opakovať chyby minulosti. Vytvorenie separátnej meny by potom viedlo k tomu, že krajiny používajúce euro by dosiahli dostatočného menového kurzu relatívne k Nemecku. Ide o absolútne kľúčový faktor. Vytvorenie druhej spoločnej meny by na druhú stranu tiež eliminovalo devalvácie jednotlivých národných mien motivované snahou o zvyšovanie konkurencieschopnosti. Každý ústupok zo strany Nemecka teraz čelí silným protestom na jeho domácej scéne a je preto pravdepodobné, že nová menová únia by členským krajinám vytvorila lepšie podmienky než súčasné reformy v rámci eurozóny. 

Ohľadom eurozóny sa opakovane diskutuje o tom, či ide o optimálnu menovú oblasť. Lepšou otázkou, ktorá je tiež bližšie Mundellovej pôvodnej úvahe, je ale nasledujúce: Je optimálny počet mien v eurozóne skôr 18 alebo skôr 1? Pokiaľ nie je správna odpoveď ani 18, ani 1, môže byť počet 2 lepšie ako tieto extrémy. V súčasnej dobe je jedným z hlavných neúspechov eurozóny nízka cenová hladina v Nemecku relatívne k juhu Európy. K tomu sa pridávajú štúdie, ktoré sa zaoberali synchronizáciou a asymetriami ekonomického cyklu v eurozóne. Na ich základe sa zdá, že práve dve meny môžu byť optimálne. Prvý z nich by používalo Nemecko, Holandsko a Rakúsko, druhú zvyšné krajiny. 

Vývoj v eurozóne je teraz tragikomédiou. Vlády Grécka, Španielska a Portugalska boli trhmi nútené požičiavať si za neudržateľne vysoké sadzby. Musela tak zasiahnuť ECB, pretože inak by niektoré krajiny pravdepodobne nakoniec museli eurozónu opustiť. Znovu a znovu sa ale v Nemecku diskutuje o tom, či ECB konala v rámci svojho mandátu a odpoveď je pravdepodobne záporná. Ústavný súd v Nemecku si to pravdepodobne myslí tiež, ale nechce vyvolať ďalšiu krízu. Nikdy nebolo úplne jasné, prečo sa vlastne Nemecko vzdalo svojej monetárnej nezávislosti. Otázka "čo z toho má" nebola nikdy uspokojivo zodpovedaná. Na druhú stranu má ale táto krajina teraz schopnosť nastavovať v eurozóne pravidlá. Najskôr sme sa domnievali, že podobné problémy budú postupne nejako eliminované. Nestalo sa. Nie je teda čas prehodnotiť existenciu jediného eura? 

Uvedené je výťahom z "Why Europe needs two euros, not one", autorom je Jacques Melitz. 
Zdroj: VOX

01 - Modified: 2006-08-02 07:31:59 - Feat.: 0 - Title: O Transpetrol je záujem v Česku
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 03 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 04 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:02