StoryEditor

Zlatá éra USA sa končí. Pupok sveta už netúži po pokroku

11.03.2014, 10:41
Padne "dynastia" USA, ako padla dynastia Ming? Amerika začína byť zahľadená sama do seba. To ju môže prísť draho.

Za dynastie Ming bola Čína zďaleka najvýznamnejšia civilizácia na svete. Išlo o najväčšiu a najbohatšiu krajinu, ktorej technológie siahali ďaleko pred Európu aj Blízky východ. Čínska armáda dobyla Mongolsko, Kóreu aj Vietnam a zabránila invázii Japoncov. Rýchlo sa vysporiadala aj s dobyvateľmi z Portugalska a Holandska. Číňania platili nízke dane a mali silný výrobný sektor. Spoločnosť bola mierumilovná a stabilná. Po bezmála 300 rokov sa mohla Čína dynastie Ming právom považovať za stred sveta.

Pri spätnom pohľade tu ale nájdeme aj problémy. Kým si Čína udržiavala stabilitu, v Európe sa rozvíjali nové myšlienky a technologický pokrok. Čínska vláda zakázala plavby na dlhé vzdialenosti a silno obmedzila zahraničný obchod. Európske krajiny naopak objavovali nové kontinenty a budovali obchodné ríše. Keď v 17. storočí dynastia Ming padla, Európa bola už na ceste k svetovej dominancii. Tento vývoj môže predstavovať významné ponaučenie pre dnešné superveľmoci. Aj Spojené štáty sú dnes obrovskou a bohatou krajinou, ktorá má moc a po väčšinu svojej histórie hrala dominantnú úlohu. Preto je isté, že si Američania neprajú nasledovať dynastiu Ming.

Jeden z dôvodov pádu čínskej dynastie bol pravdepodobne izolacionizmus. Vláda sa stavala veľmi nepriateľsky voči zahraničným cestám a obchodu, čo sa o Spojených štátoch dá povedať len ťažko. Aj tak si ale musia dať pozor na to, aby sa nezahľadeli príliš do seba. V posledných rokoch rastie negatívny sentiment voči imigrácii. Američania sú preslávení tým, že nehovoria cudzími jazykmi a len 30% z nich má pas. Do USA prichádza študovať mnoho cudzincov, avšak len málo Američanov študuje v zahraničí. Čína sama seba vnímala ako "pupok sveta", vtedajšie mapy zobrazovali svet ako Čínu s niekoľkými cudzími oblasťami na samej periférii. Tento na seba sústredený prístup má podľa všetkého aj mnoho Američanov. Početné prieskumy ukazujú, ako málo zemepisných vedomostí Američania majú.

Ďalším pravdepodobným dôvodom pádu dynastie Ming bola jej skepsa voči technickej vede. Jej vzdelávací systém kládol dôraz skôr na štúdium konfuciánskej filozofie. Spojené štáty vykazujú znepokojujúce známky pohybu podobným smerom. Konzervatívne sily sa napríklad snažia o obmedzenie výučby evolúcie, či problému zmeny klímy, ale ide len o špičku ľadovca. Američania sa masovo obracajú chrbtom k vede, technológii a matematike. Naše predné univerzity a spoločnosti získavajú ľudí zo zahraničia rovnako, ako Čína získavali jezuitských matematikov.

Prečo sa dynastia Ming stala tak izolovanou a stagnujúcou? Historici sa na príčinách nezhodnú, niekto hovorí o "paradoxe rozvoja". Jednoducho povedané ide o to, že ak sa nejaká krajina domnieva, že dosiahla zlatého veku, prestane sa snažiť o ďalší pokrok. Zdá sa, že Spojené štáty do tejto pasce padajú tiež. Američania si myslia, že majú najlepší zdravotný systém na svete, keď v skutočnosti zaostávajú za väčšinou vyspelých krajín. Keď sa dostanú do Japonska, alebo Švajčiarska, prekvapene hľadia na to, ako všetky vlaky jazdia presne na čas. Američania si pochvaľujú svoju slobodu a nevedia, že v Japonsku si môžete v parku vypiť pivo bez toho, aby vás zatkli. Američania si myslia, že budú aj naďalej jednotky, ale iné krajiny už Spojené štáty v niektorých oblastiach predbehli. Ak sa nezmenia, skončia ako dynastia Ming.

(Zdroj: The Week)

01 - Modified: 2006-02-22 14:26:00 - Feat.: 0 - Title: Zastavenie privatizácie Carga spôsobí priame škody v stovkách miliónov korún
01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:14