StoryEditor

Často používané pojmy

23.09.2005, 00:00

* Devízová špekulácia: využíva kurzové rozdiely, ku ktorým dochádza na devízovom trhu v rôznom čase. Je teda založená na očakávanom pohybe devízového kurzu. Ak napríklad špekulant očakáva zhodnotenie cudzej meny, nakúpi ju na spotovom alebo termínovanom trhu (bez fyzickej dodávky) s tým, že ju neskôr na tomto trhu so ziskom predá.
* Devízová arbitráž: na dosiahnutie zisku využíva kurzové rozdiely jednej alebo viacerých mien, ku ktorým dochádza v rovnakom čase na devízovom trhu. Napríklad klient (arbiter) nakúpi v jednej banke eurá za kurz 38,451 SKK/EUR a súčasne predá eurá v inej banke za kurz 38,453 SKK/EUR.
* Dlhá pozícia: situácia, keď obchodník najprv určité aktívum kúpi (napríklad cudziu menu) a neskôr predá alebo špekulácia na rast ceny.
* Krátka pozícia: situácia, keď obchodník najprv určité aktívum predá a neskôr kúpi alebo špekulácia na pokles ceny.
* Spotový obchod: okamžitý obchod s reálnym vyrovnaním o dva pracovné dni po uzavretí obchodu.
* Margin (kolaterál): záloha na krytie otvorených pozícií obchodníka. Platí, že čím je vyššia volatilita konkrétneho aktíva, tým vyšší je i požadovaný kolaterál a naopak.
* Hedging: zaisťovacia operácia proti riziku straty (napríklad forwardový alebo opčný obchod).
* Forwardový obchod: ide o obchod, ktorého fyzická dodávka (prevod peňazí z účtu na účet) sa uskutoční o viac ako dva pracovné dni a obe strany majú povinnosť tento obchod uskutočniť za vopred dohodnutých podmienok v deň uzavretia obchodu.
* Opčný obchod: jedna zo strán má právo nakúpiť alebo predať jednu menu za druhú, za čo vopred zaplatí druhej strane dohodnutú prémiu. Pri uzatváraní obchodu sa obe strany dohodnú na dátume a objeme obchodu, menovom kurze a výške prémie.
* Priama kotácia: výmenný kurz cudzej meny je vyjadrený v jednotkách domácej meny.
* Nepriama kotácia: výmenný kurz cudzej meny vyjadruje, koľko jednotiek cudzej meny treba na nákup alebo predaj jednej jednotky domácej meny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:16