StoryEditor

Chystáte sa na dovolenku? Nezabudnite sa poistiť

15.06.2010, 00:00
Ľudia si väčšinou zamieňajú cestovné poistenie zo životným poistením práve preto, že v cestovnom poistení je aj úrazové poistenie, t.j. trvalé následky úrazu a smrť úrazom.

Do cestovného poistenia však patria napr. aj : preplatenie veľmi nepríjemných nákladov (ošetrenie, lieky, hospitalizácia, preprava do SR), krytie nákladov na kúpu alebo opravu vecí pri strate alebo poškodení batožiny (obuv, ošatenie, suveníry, kufre), krytie zodpovednosti za škody na zdraví, živote a majetku.

Tieto špecifické poistné udalosti (samozrejme mimo úrazového poistenia), nekryje životné poistenie. Mohli by sme povedať, že cestovné poistenie sa delí na 3 sektory a to poistenie liečebných nákladov, cestovnej batožiny a zodpovednosti za škodu.

Poistenie liečebných nákladov kryje : neodkladné ošetrenie , liečenie úrazu a choroby, operáciu a náhlu smrť, náklady na prevoz domov, náklady na opatrovníka ( pri dieťati), náklady na návštevu blízkej osoby (ubytovanie + cesta), asistenčné služby v rodnom jazyku, väčšinou aj hradenie stomatologického zákroku.

Poistenie cestovnej batožiny kryje: poistenie poškodenej, stratenej aj ukradnutej batožiny ( v hotelovej izbe, pri preprave, pri dopravnej nehode, pri živelnej udalosti, pri úraze, keď sa poistený o batožinu nemôže starať).

Poistenie zodpovednosti za škodu kryje náklady na úhradu škôd, ktoré poistený spôsobil tretím osobám v zahraničí ( škody na zdraví a živote, na majetku).  

Uzavrieť zmluvu cestovného poistenia pred dovolenkou určite za to stojí. Jeho cena pri tradičnej dovolenke 7 - 14 dní sa pohybuje v desiatkach eur a ak sa pozrieme, aké závažné udalosti kryje, nie je nad čím rozmýšľať.  

Treba sa rozhodovať medzi rozumným pomerom cena a kvalita, kde samozrejme rozhoduje spoluúčasť klienta pri poistnej udalosti a výška a rozsah krytia poistných udalostí.

 Vladimír Kozový

obchodný riaditeľ Salve Finance

01 - Modified: 2005-02-07 10:54:00 - Feat.: 0 - Title: NBS opäť zasiahla proti rýchlemu zhodnocovaniu koruny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:37