StoryEditor

Filadelfia bude celá pokrytá Wi-Fi

18.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Filadelfia, piate najväčšie mesto Spojených štátov, by do konca budúceho roku mala byť celá pokrytá signálom Wi-Fi, ktorý umožňuje bezdrôtový prístup k vysokorýchlostnému internetu. Technológiu Wi-Fi dodá a na 350 štvorcových kilometroch bude prevádzkovať firma Earthlink.

Filadelfia, piate najväčšie mesto Spojených štátov, by do konca budúceho roku mala byť celá pokrytá signálom Wi-Fi, ktorý umožňuje bezdrôtový prístup k vysokorýchlostnému internetu. Technológiu Wi-Fi dodá a na 350 štvorcových kilometroch bude prevádzkovať firma Earthlink. Na šírenie signálu využije výškové budovy, ale i stožiare pouličného osvetlenia.
Náklady, ktoré sa odhadujú na 10 až 15 miliónov dolárov, ponesie Earthlink, mesto poskytne iba marketingovú podporu. Vynaložené prostriedky by sa mali firme vrátiť o dva roky. Predplatné na prístup na internet bude stáť desať až dvadsať dolárov mesačne, čo je tretina až polovica ceny pevného pripojenia. Na niektorých miestach jedenapolmiliónovej Filadelfie, napríklad v parkoch, bude Wi-Fi zadarmo.
Earthlink sľubuje obojsmernú prenosovú rýchlosť jeden megabit za sekundu. Používatelia sa budú môcť pripájať svojimi počítačmi i osobnými organizérmi a mobilnými telefónmi. Celoplošné rozšírenie internetu budú využívať aj zamestnanci mesta, polícia či hasiči. No Filadelfia na tento projekt pristúpila aj preto, aby sprístupnila internet i v chudobných štvrtiach, ktorých obyvatelia na bežnú cenu za internet nemajú.
Podľa vzoru Filadelfie uvažujú o podobnom postupe i ďalšie americké mestá, medzi nimi aj osemstotisícové San Francisco. O zákazku má záujem Earthlink a spoločnosť Google prevádzkujúca najpopulárnejší webový vyhľadávač. Kým Earthlink predpokladá rovnaký model ako vo Filadelfii, Google chce ponúknuť prístup na internet úplne bezplatne.
Súboj týchto firiem sledujú tradiční poskytovatelia internetového pripojenia s nevôľou. Káblové a telefónne spoločnosti, ktoré vynaložili miliardy dolárov na výstavbu širokopásmových sietí, útočia na mestské služby Wi-Fi s poukázaním na nerovnosť podmienok. Mestá vraj nepriamo subvencujú tieto služby z vlastných rozpočtov, čo je "neprípustné", uviedla napríklad jednotka na trhu káblových televízií, firma Comcast.
S určitou nedôverou sa na nových poskytovateľov Wi-Fi služieb pozerajú i niektorí odborníci. Analytik Washington Research Group Paul Glenchur v tlači uviedol, že ide síce o fascinujúcu teóriu, ale je otázkou, či spoločnosti splnia všetko, čo sľubujú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:48