StoryEditor

USA zdania márnivosť

30.01.2005, 23:00

Plastické operácie bez zdravotného opodstatnenia sú podľa americkej senátorky Karen Keiserovej luxusom, ktorý by mal štát zaťažiť daňami. Tieto príjmy by sa mohli použiť napríklad na zdravotné poistenie chudobných detí.
Podľa časopisu Spiegel k návrhu "dani z márnivosti" sa medzičasom pripojili ďalší senátori a navrhujú 6,5-percentnú sadzbu. "Toho, kto si môže dovoliť operáciu z kozmetických dôvodov, nemôže nejaká malá daň odstrašiť," povedala 57-ročná Keiserová. Výnimkou by mali byť iba plastické operácie po nehodách, napríklad pri odstraňovaní popálenín alebo po ťažkých operáciách, ako je amputácia prsníkov.
New Jersey ako prvý americký spolkový štát už v septembri minulého roka zaviedol šesťpercentnú daň na plastické operácie. Experti vyčíslili príjmy na 25 miliónov dolárov ročne. Illinois zas uvažuje o zavedení tejto dane, pomocou ktorej by sa mala financovať výstavba centra na výskum buniek. Kalifornia, kde sú plastické operácie veľmi rozšírené, zatiaľ podobnú daň neuvalila.
Plány narazili na odpor združenia amerických plastických chirurgov, ktorí ju označili za "daň nečestnú k ženám".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:59