StoryEditor

Stávkový portál Betonsports mal blízko k mafii

08.08.2006, 00:00
Vyšetrovanie nelegálnej činnosti Betonsports naznačilo, že firma mohla mať kontakty s podsvetím. Kauza však poškodzuje ostatné internetové portály, ktoré nesmú ponúkať svoje služby klientom z USA.

Britské internetové kasíno Betonsports má podľa amerických vyšetrovateľov aspoň nepriame kontakty s podsvetím. Ako informuje denník Financial Times Deutschland, Betonsports si ešte v minulom roku delilo kancelárie v Kostarike so spoločnosťou Safe Deposit Sports, ktorá má podľa amerických úradov úzke spojenie s newyorskou mafiánskou rodinou Bonannovcov.

Miliardy neochránia pred väzením
Predseda Predstavenstva Betonsports David Carruthers bol v polovici júli zadržaný v USA pre podozrenie z nelegálnych obchodov, zo sprisahania, z podvodu a vydierania. Podľa informácií týždenníka Welt am Sonntag okrem týchto podozrení ho úrady obviňujú z daňového úniku: má zaplatiť 4,5 miliardy dolárov, v prepočte 131,9 miliardy korún.
Od 17. júla je na londýnskej burze pozastavené obchodovanie s akciami firmy. Vyšetrovanie však zasiahlo aj ostatné internetové herné portály. Výrazný prepad zaznamenali tiež akcie ďalších internetových kasín, napríklad Partygamingu či 888. Podľa informácií BBC News napriek tomu Partygaming vykázal v 2. štvrťroku medziročný 50-percentný vzostup tržieb z 214,8 na 319,3 milióna dolárov, v prepočte zo 6,3 na 9,4 miliardy korún.
Hoci podľa BBC News je do prípadu zapletených ďalších jedenásť osôb a tri spoločnosti, americkí vyšetrovatelia zatiaľ považujú Betonsports za ojedinelý prípad. Pritom ide o verejne kótovanú spoločnosť s ročným obratom 1,7 miliardy dolárov a 84-tisíc klientmi.

Krimi ako z Hollywoodu
Prokuratúra označuje Safe Deposit Sports (SDS) za súčasť organizovanej skupiny, ktorá nelegálne prevádzkovala hazardné hry. Bonannovci totiž patria k najznámejším menám organizovaného zločinu v USA a kedysi patrili k piatim najsilnejším mafiánskym rodinám New Yorku. Klan kontroloval napríklad výrobu stavebných materiálov a jedno z newyorských letísk.
SDS bol ešte zhruba pred rokom podnájomníkom v kancelárskych priestoroch Betonsports v jeho hlavnom sídle na Kostarike. Výkonný riaditeľ Betonsports Clive Parritt pre Financial Times povedal, že SDS prinútili vysťahovať sa z prenajatých priestorov po tom, čo sa meno spoločnosti objavilo v obžalobe proti 36 osobám pre nelegálne hazardné hry, z ktorých za dva roky zinkasovali 360 miliónov dolárov. Podľa žaloby Anthony Urso, známy aj ako Tony Green, dostával mesačný poplatok z hazardných hier a výmenou zaň zabezpečoval ochranu. Urso je považovaný za hlavu bonannovskej rodiny.
Podľa názoru právnych expertov sa prípad netýka ani tak samotnej spoločnosti, ako skôr aktivít zakladateľa Betonsports Garyho Kaplana, jeho rodiny a obchodných partnerov. Kaplan po Carruthersovom zatknutí zmizol a vyšetrovatelia predpokladajú, že sa zdržuje v Izraeli. Rodený Newyorčan, ktorému patrí pätnásť percent Betonsports, bol pre nelegálne hazardné hry zatknutý už v roku 1993. Je známy aj pod pseudonymom Greg Champion a zväčša ho obkolesujú ozbrojení telesní strážcovia.

Nová prohibícia
Konzervatívnym americkým politikom sa podarilo významné víťazstvo, ktoré zavádza novú prohibíciu. Tentoraz sa netýka alkoholu, ale hazardných hier.
Podľa Welt am Sonntag snemovňa reprezentantov v polovici júla schválila zákon, ktorý zakazuje hazardné hry na internete a firmám prijímať peniaze od klientov z USA. Banky a vydavatelia kreditných kariet okrem toho nesmú akceptovať platby pre internetové herné portály. Jedinou výnimkou sú podľa BBC Caribbean stávky na konské dostihy a niektoré štáty USA povzbudzujú účasť svojich obyvateľov v štátom sponzorovaných internetových lotériách.
Zákon predstavuje ťažký úder pre prevádzkovateľov internetových hazardných hier. Každý druhý stavený dolár pochádza od Američanov v sektore, ktorý má hodnotu dvanásť miliárd dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:19