StoryEditor

Carrefour mieni prepúšťať

22.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Francúzsky obchodný reťazec Carrefour na svojom domácom trhu do dvoch rokov prepustí zhruba 1 700 ľudí, čo predstavuje asi 20 percent z celkového počtu zamestnancov v centrále firmy. Zmyslom tohto kroku je reagovať na silnejúcu konkurenciu.
Reťazec tak potvrdil informácie denníka Les Echos, že Carrefour už v piatok o svojom zámere informoval predstaviteľov odborov aj zamestnancov. Carrefour naplánoval rozsiahlu reštrukturalizáciu, ktorá by mu mala pomôcť zastaviť pokles podielu na trhu.
Carrefour zamestnáva na celom svete asi 430-tisíc ľudí, z čoho 130-tisíc vo Francúzsku. V hlavnom sídle reťazca vo Francúzsku pracuje zhruba 8 500 ľudí. Podnik začne znižovať počet zamestnancov v 1. štvrťroku 2006.
"Je to vnútorná reorganizácia, ktorá sa zameriava na zamestnancov v obchodoch. Cieľom je udržať konkurenčnú pozíciu skupiny v čase, keď sa menia ekonomické a právne podmienky," povedala hovorkyňa Carrefouru a dodala, že reťazec reaguje hlavne na Gallandov zákon. Ten platí od roku 1996 a reťazcom zakazuje predávať tovar pod výrobnými nákladmi. Už nejaký čas sa však ozývajú hlasy, ktoré žiadajú revíziu zákona. Krajina od januára zavedie miernejší výklad zákona, ktorý by mohol reťazcom uvoľniť ruky.
Carrefour je druhý najväčší obchodný reťazec na svete za americkým Wal-Martom. Carrefour si však s britským rivalom Tesco vymení obchody v krajinách, kde sa im nedarí. To znamená, že Carrefour opustí Českú republiku, Slovensko a ďalšie štáty, kde sa jeho obchody stanú súčasťou Tesco.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:51