StoryEditor

Heathrow stále bez paliva

13.02.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Londýnske letisko Heathrow musí prestať používať dvojaký meter pri tankovaní lietadiel britských a zahraničných leteckých spoločností. Taký je záver medzinárodného združenia leteckých prepravcov IATA.
Heathrow ešte stále nemá dostatok leteckého benzínu. Je to dôsledok veľkého požiaru z 12. decembra minulého roku, keď severne od Londýna v Buncefielde zhorel do tla jeho sklad s leteckým benzínom. Odvtedy sa na Heathrow pri tankovaní paliva do lietadiel uplatňuje núdzový režim. Nebol však spravodlivý, znevýhodňoval zahraničné letecké spoločnosti.
Britské diaľkové lietadlá dostávali 82 percent objednaného množstva paliva, kým zahraničné len 70 percent. Britské stroje na stredných tratiach (let trvá menej ako tri hodiny) tankovali 55 percent zvyčajného množstva paliva, zahraničné 40 percent. Dvojaký britský meter vyvolal veľkú nespokojnosť zahraničných aerolínií, ktoré sa sťažovali na IATA. Rozdiely medzi lietadlami na stredných tratiach sa zachovajú, pretože IATA prijala argument predstaviteľov letiska, že zahraničné spoločnosti si môžu ľahko dočerpať palivo na domácich letiskách.
Hoci sa výrobcovia leteckého benzínu a jeho prepravcovia usilujú zvýšiť dodávky paliva cisternami, Heathrow je ešte stále 22 percent pod normou dennej potreby.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:13