StoryEditor

Najhoršia bezpečnosť dát v USA

02.01.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Rok 2005 bol z hľadiska ohrozenia bezpečnosti osobných dát zamestnancov a spotrebiteľov v USA vôbec najhorším rokom, zhodujú sa americkí odborníci. Pri najmenej 130 známych prípadoch narušenia bezpečnosti údajov uložených v elektronických médiách bolo možnému zneužitiu svojej identity vystavených údajne viac než 55 miliónov Američanov.
Odborníci upozorňujú, že číslo sociálneho zabezpečenia (americká obdoba rodného čísla) a čísla platobných kariet môžu skončiť v rukách zločincov a spôsobiť majiteľov vážne problémy. Škody z počítačovej kriminality v roku 2004 odhadli nedávno experti z Ministerstva financií USA na 105 miliárd dolárov, čo je viac než finančný objem z nelegálneho predaja drog.
Aliancia odvetvia kybernetickej bezpečnosti, ktorá reprezentuje významné spoločnosti Symantec, McAfee a RSA Security, sa nahnevala na vládu prezidenta Georgea W. Busha, pretože znížila o sedem percent na súčasných 16 miliónov dolárov rozpočet ministerstva pre vnútornú bezpečnosť, ktoré sú určené na výskum programov proti počítačovej kriminalite. Skupina kritizuje taktiež Kongres USA za laxný prístup k schvaľovaniu príslušných zákonov, čo spôsobuje, že sprostredkovatelia dát, ako napríklad ChoicePoint, sám obeť útokov, ostáva bez regulácie.
Len v decembri 2005 sa na verejnosť dostalo niekoľko prípadov možného ohrozenia osobných údajov. Hotelový reťazec Marriot oznámil, že mu chýbajú údaje 260-tisíc svojich zamestnancov a zákazníkov vrátane čísel ich sociálneho zabezpečenia a platobných kariet. Záznamy sa stratili zo záložne v počítači v Orlande. Ford Motor oznámil 70 tisíckam súčasných aj bývalých zamestnancov, že mu ukradli počítač s ich sociálnymi číslami a finančná spoločnosť ABN Amro Mortage Group pri transporte prišla o údaje dvoch miliónov zákazníkov, ktoré však následne opäť našla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:21