StoryEditor

MasterCard sa chystá zlacňovať

05.12.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Európska pobočka americkej kartovej asociácie MasterCard sa chystá o 60 percent znížiť bankové poplatky pri transakciách debetnými kartami. Ak MasterCard plán skutočne uvedie do života, mohol by obmäkčiť európskych regulátorov, ktorí sa proti firme chystajú zakročiť.
Európska komisia má proti MasterCardu už dlhší čas výhrady práve kvôli výške poplatkov. Tie sú podľa komisie zbytočne vysoké a znamenajú záťaž pre obchody, ktoré karty prijímajú. Vyšetrovanie sa chýli ku koncu a MasterCard sa dozvie, či sa svojou politikou previnil alebo nie.
Európski regulátori skúmajú, či európska pobočka MasterCardu neporušila pravidlá hospodárskej súťaže, keď stanovila výšku takzvaných medzibankových poplatkov k cezhraničným transakciám. Rozhodnutie, či môže tieto poplatky stanovovať, sa MasterCard zrejme dozvie začiatkom budúceho roka.
"Máme maximálnu dôveru v to, že Európska komisia prijme novú štruktúru poplatkov a bude MasterCardu ďalej povoľovať, aby si určoval bankové poplatky," povedal Eric Tomlinson, ktorý má v MasterCarde na starosti debetné karty a produkty s nimi spojené.
Medzibankové poplatky hradia banky, ktoré transakcie kartami spracúvajú. Banky tiež vydávajú debetné karty klientom. Poplatky sa však v konečnom dôsledku prenášajú na maloobchodných predajcov, ktorí si sťažujú, že sú príliš vysoké a netransparentné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:35