StoryEditor

Prichádza štvrtý mobilný operátor

30.01.2008, 23:00

Zatiaľ čo sa Telefónica O2 borí s neľahkou pozíciou tretieho operátora, trh ovládaný zväčša Orangeom a T-Mobilom sa chystá ohroziť ďalšia firma. Tá ešte minulý rok žiadala Telekomunikačný úrad o nové frekvencie na poskytovanie dátových a hlasových služieb. Úrad chce preto do konca marca vyhlásiť verejnú súťaž na štvrtého operátora.
O pozíciu, ktorú nakoniec získala Telefonica, sa pritom neúspešne pokúšala napríklad aj finančná skupina Penta, ktorá prevádzkuje podobný projekt s názvom U:fon v susednom Česku. Podľa jej hovorcu Martina Danka však Penta nebola firmou, ktorá tender iniciovala.
Predseda Telekomunikačného úradu Branislav Máčaj pritom predpokladá vysoký záujem aj na strane troch existujúcich operátorov.
"Predpokladám, že subjekt, ktorý vyhrá, sa bude orientovať na služby mobilného internetu. Je však možné poskytovať aj hlasové služby," hovorí Máčaj.
Keďže je však v tejto sfére nasýtenosť trhu vyššia, nová firma to s lákaním klientov bude mať v porovnaní s ostatnými troma podstatne ťažšie. Pozícia víťaza tohto verejného obstarávania bude o to náročnejšia, že mu budú chýbať aj iné výhody, ktoré existujúci operátori považujú za samozrejmosť.
"Nepôjde o štandardného GSM operátora, keďže je iné frekvenčné pásmo. Sú tam aj obmedzenia počtu koncových zariadení, ako aj limity, ktoré sa týkajú používania služieb smerom k zahraničiu," hovorí Máčaj.
Tri mobilné firmy zatiaľ na nové príležitosti reagujú zdržanlivo.
"Účasť zvažujeme. Vieme sa vyjadriť po tom, ako budeme oboznámení s konkrétnymi podmienkami tendra," povedal hovorca T-Mobilu Andrej Gargulák.
"Situáciu na slovenskom trhu podrobne sledujeme," povedal hovorca Telefóniky René Parák.
Podľa Máčaja by sa ponúkané pásmo hodilo aj Orangeu. Jeho najväčší konkurent T-Mobile má totiž podľa neho v súčasnosti lepšie technologické zabezpečenie na poskytovanie dátových služieb. Hovorca Orangeu Peter Tóth však pripravovaný tender komentovať nechcel.

 

Pre zväčšenie kliknite na obrázok 

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 10:08