StoryEditor

V Šuranoch bude ďalšie logistické centrum

23.01.2008, 23:00
Projekty logistických centier, ktoré pribúdajú ako huby po daždi najmä popri diaľnici D1, sa postupne presúvajú aj na južné Slovensko. Okolie Galanty, Komárna, Nových Zámkov sa stáva čoraz atraktívnejšou lokalitou pre investorov zaujímajúcich sa o možnosti budovania nových skladových a distribučných centier.

Najnovším prírastkom je veľké logistické centrum, ktoré má v priebehu tohto roka vyrásť v priemyselnom parku v Šuranoch. Investorom je dopravná spoločnosť Ta-Sport zo Spišskej Novej Vsi, ktorá do projektu na ploche 86-tisíc štvorcových metrov plánuje investovať približne 700 miliónov korún.
Región okolo Šurian a Nových Zámkov, ktorý je dôležitým uzlom nákladnej železničnej dopravy, nemá zatiaľ v oblasti logistiky takmer žiadne zázemie. V porovnaní s okolím Senca či Považím tu zatiaľ žiadne väčšie logisticko-distribučné centrá nepribudli. Prvé a zároveň najväčšie logisticko-distribučné centrum v tejto lokalite vlastní od júna minulého roka skupina Samsung. Vlani pribudli v priemyselnom parku Galanta-Východ nové sklady firmy Italiana Logistic, ktorá logistické a distribučné služby poskytuje najmä talianskym spoločnostiam dovážajúcim výrobky a súčiastky na Slovensko. Ďalšie logistické centrum v neďalekej obci Gáň plánuje na ploche 226-tisíc štvorcových metrov postaviť firma Rebod.
Pripravované logistické centrum v Šuranoch sa bude špecializovať na prepravu a skladovanie rôznych materiálov, polotovarov a výrobkov, ktoré produkujú firmy v jeho bezprostrednom okolí. Priamo v Šuranoch už od roku 1993 pôsobí napríklad nemecký Lindenmaier, výrobca kovových súčiastok pre automobilový priemysel. Jeho dcérska spoločnosť Lindenmaier Slovakia najskôr sídlila v areáli bývalej fabriky na textilné stroje Elitex, vlani sa presťahovala do nového výrobného závodu vybudovaného na zelenej lúke.
V roku 2006 sa do Šurian presťahoval aj holandský Roffelsen Plastics, ktorý sa orientuje na spracovanie rôznych druhov plastových výrobkov. Blízkosť galantského závodu Samsung Electronics Slovakia prilákala do tohto regiónu tiež viacerých juhokórejských subdodávateľov. K najväčším z nich patrí Woo One, ktorý od roku 2002 v Šuranoch vyrába plastové výlisky, kryty a komponenty do spotrebnej elektroniky. Firma mala svoje európske výrobné základne pôvodne vo Veľkej Británii, kde tiež spolupracovali s koncernom Samsung Electronics a spolu s ním sa presunuli na Slovensko. Dodávateľom Samsungu je i Bang Joo Electronics, ktorý do závodu v Šuranoch investoval 200 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:27