StoryEditor

Novú elektráreň chcú traja

10.02.2008, 23:00

Československá energetická spoločnosť (ČES), ktorá pripravuje v Trebišove projekt najväčšej slovenskej tepelnej elektrárne takmer za 40 miliárd korún, rokuje s troma potenciálnymi investormi. Ide o veľké energetické koncerny. Záujem údajne prejavili aj silné firmy z Ruska a Ázie. "Do konca mesiaca by mal byť investor jasný, pravdepodobne to bude konzorcium viacerých spoločností," uviedol pre HN zdroj blízky rokovaniam.

Česi sa dištancujú
Dosiaľ sa neoficiálne hovorilo o kľúčových európskych energetických hráčoch vrátane českej spoločnosti ČEZ. "Nie sme investorom stojacim v pozadí a nemáme nič spoločné s týmto projektom," reagovala Eva Nováková, hovorkyňa ČEZ-u. Firma je podľa nej spájaná s rovnako znejúcim ČES-om len pre podobnosť názvov.
Investora mala pôvodne vyberať vlani na jeseň česká firma Reform Capital, s ktorou však ČES ukončil spoluprácu. Výber sa pre meškajúci proces posudzovania vplyvov na životné prostredie posunul o niekoľko mesiacov. Koncom roka sa tento proces skončil a ministerstvo životného prostredia s projektom súhlasilo. Aj keď má kladné stanovisko rezortu pre povoľujúce orgány len odporúčací charakter, pre developera je kľúčovým. Predaj projektu investorovi a postavenie elektrárne, ktorá by mala mať tri uhoľné energobloky a jeden paroplynový, s celkovým výkonom 855 megawattov, sa zreálnili. V súčasnosti sa pracuje na územnom konaní.

Posúdenie bolo zlé
Nespia však ani odporcovia elektrárne. Občianske združenie Trebišov Nahlas sa obáva, že územné konanie by sa mohlo preniesť z úrovne mesta na Krajský stavebný úrad do Košíc, ktorý by ho potom odobril. Vychádzajú z toho, že miestna samospráva je proti elektrárni, pretože jej výstavba nie je v súlade s územným plánom, zatiaľ čo kraj a nadriadený rezort deklarujú opak.
Aktivisti spochybňujú celý proces hodnotenia vplyvov elektrárne na životné prostredie, ako aj čiastkové odborné štúdie. Na podoprenie vlastných argumentov si napríklad objednali kontra štúdiu o znečisťovaní ovzdušia. Tvrdia, že vplyvy elektrárne boli nedostatočne a chybne posúdené, ale ministerstvo ich napriek tomu prijalo.

Chemko chce tiež
V mestečku Strážske niekoľko desiatok kilometrov od Trebišova by mala pribudnúť tepelná elektráreň na fluidné spaľovanie uhlia v areáli podniku Chemko. Pred niekoľkými dňami predložila bratislavská firma TP 2, ktorá je stopercentnou dcérou spoločnosti Chemko, ministerstvu životného prostredia na posúdenie tento zámer. V prvej fáze počíta investícia za 12,5 miliardy korún s postavením jedného 350 MW bloku, neskôr s ďalším, s rovnakým výkonom.
Kotol, ktorý spotrebuje takmer tisíc ton za hodinu, by mal spaľovať čierne uhlie z Ukrajiny, Ruska, Poľska a Českej republiky. Elektráreň so životnosťou 25 rokov chcú začať stavať na budúci rok. So spustením prevádzky sa ráta v roku 2012. Ide pravdepodobne o podobný developerský projekt ako v Trebišove, ktorý po dotiahnutí do finále predajú investorovi.

Elektrární bude viac
Výstavba elektrárne súvisí s oceliarňou, ktorú sa chystá postaviť v Strážskom za viac ako päť miliárd korún spoločnosť Slovakia Steel Mills. Fabrika bude produkovať stavebnú oceľ, ročne okolo pol milióna ton roxorov, oceľových tyčí a drôtov najmä zo železného šrotu. Spustenie je naplánované o dva až tri roky.
Elektráreň za niekoľko miliárd mienia stavať vo svojom areáli aj železiarne U.S. Steel Košice so spoločnosťou ČEZ a na mieste bývalej magnezitky v košických Ťahanovciach má vyrásť nový kogeneračný zdroj. Spoločnosť Energy Gas chce spojiť výrobu elektriny z plynu spolu s produkciou tepla za tri a pol miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:58